Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Poranek na słodko, czyli 5 przepisów na zdrowe śniadania z owocami
Healthy breakfast bowl with ingredients granola fruits Greek yogurt and berries healthy eating

Poranek na słodko, czyli 5 przepisów na zdrowe śniadania z owocami

Słodkie śniadania są tym, co łasuchy kochają najbardziej. Warto zadbać jednak o to, by źródłem słodyczy w porannym posiłku nie był sam biały cukier, ale pełne witamin owoce. Po-znaj pomysły na potrawy śniadaniowe, które są słodkie i jednocześnie zdrowe.

Naleśniki z truskawkami

Chyba nie ma takiej osoby, która nie uśmiecha się na samą myśl o naleśnikach z truskawkami. To bardzo dobra propozycja śniadaniowa zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Takie danie jest też świetnym dowodem na to, że między słodkim a niezdrowym nie zawsze występuje znak równości. Truskawki są źródłem wielu cennych składników, np. witaminy C czy antyoksydantów. Sezon na truskawki jest niestety bardzo krótki. Nie oznacza to jednak, że nie możesz serwować swojej rodzinie naleśników z truskawkami przez cały rok! Poza sezonem świeże owoce zamień na te liofilizowane – truskawki poddane temu procesowi zachowują pełnię swoich właściwości. Aby naleśniki były jeszcze bardziej wartościowe, część mąki w cieście zamień na tę pełnoziarnistą.

Koktajl à la piña colada

Smak ananasa wywołuje u Ciebie skojarzenia z drobnym piaskiem pod stopami, palmami i szumem fal? Mamy dla Ciebie przepis na pożywny, tropikalny koktajl śniadaniowy dla całej rodziny. Jego smak przeniesie Cię na rajską plażę! Wystarczy, że zmiksujesz ananasa z mleczkiem kokosowym. Podobnie jak w przypadku truskawek, nie potrzebujesz świeżego ananasa – ten liofilizowany sprawdzi się nawet lepiej, bo proszek szybciej połączy się z mlekiem. Do koktajlu możesz dodać jogurt kokosowy, by był bardziej puszysty, a także łyżkę pełnoziarnistej ugotowanej kaszki – dzięki niej napój będzie bardziej sycący. Całość udekoruj wiórkami kokosowymi.

Smoothie bowl

Czas na śniadanie, które w ostatnim czasie stało się niezwykle popularne. Mowa oczywiście o smoothie bowl. Do jego przygotowania będziesz potrzebować mrożonych bananów – nie zapomnij włożyć ich do zamrażalnika na całą noc. Rano wrzuć banany do blendera, dosyp liofilizowane jagody, dolej odrobinę mleka, napoju roślinnego lub jogurtu i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej miksturę do miski. Na wierzchu możesz położyć orzechy włoskie, nasiona chia, ekspandowane zboża lub granolę.

Jogurt lub skyr z jagodami

Kolejna propozycja sprawdzi się w roli drugiego śniadania, które dzieci zabiorą do szkoły, a rodzice – do pracy. Zamiast gotowego jogurtu owocowego, postaw na jogurt albo skyr naturalny. Przed przystąpieniem do jedzenia wystarczy dosypać do kubka świeże jagody lub borówki albo Bio Owocową Różdżkę Smaku, czyli liofilizowane owoce w postaci proszku, w małym opakowaniu „na raz”.

Owocowa kaszka

Ostatni pomysł na owocowe śniadanie może Cię zaskoczyć. To swego rodzaju podróż w czasie, aż do okresu wczesnego dzieciństwa. Jeśli smak kaszek nie kojarzy Ci się najlepiej, warto zmienić swoje nastawienie. Swojej rodzinie zaproponuj naturalną kaszkę, do której wrzucisz ulubione owoce, orzechy/pestki czy kakao. Pełnoziarniste kaszki oraz owoce liofilizowane, o których wspominaliśmy wcześniej, znajdziesz na stronie https://www.helpa.pl/.

5/5 – (3 głosów)