Together Magazyn » Aktualności » Babka piaskowa (bezglutenowa)

Babka piaskowa (bezglutenowa)

5 jajek

2/3 szklanki cukru lub ksylitolu

1 i 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej

200 g masła

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

starta skórka z dwóch cytryn (najlepiej ekologicznych)

tabliczka gorzkiej czekolady

łyżka masła lub oleju kokosowego

Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Jajka ubić na jasną i puszystą pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cutrynową, całość wymieszać z masą jajeczną. Masło roztopić, gorące wlać do ciasta, zamieszać do połączenia składników. Masę przelać do formy (do 2/3 wysokości – ciasto mocno urośnie) i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Po wystudzeniu, polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z łyżką masła lub oleju kokosowego.

Zdjęcia oraz przepisy: Kasia Jeruszka
www.kasiajeruszka.com

 

Oceń