Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Pestki dyni, otręby i kakao – sprawdź, co łączy te produkty
zdjecie publikacja magazynkobiet.pl

Pestki dyni, otręby i kakao – sprawdź, co łączy te produkty

Produkty spożywcze to źródło wielu witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tak jest m.in. w przypadku pestek dyni, otrębów czy kakao – wszystkie są bogate w magnez. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do codziennej diety.

Uskarżasz się na częste skurcze mięśni? Drga ci powieka? Odnotowujesz spadek koncentracji? Takich objawów nie można lekceważyć – między innymi w taki sposób organizm sygnalizuje niedostateczną ilość magnezu. W takim przypadku należy przyjrzeć się swojemu jadłospisowi – czy codzienna dieta zawiera produkty bogate w magnez?

Produkty bogate w magnez – lista

Pestki dyni, otręby czy kakao to zaledwie kilka przykładowych produktów będących źródłem magnezu. Ich lista jest znacznie dłuższa – to dobra wiadomość, ponieważ dzięki temu dieta może być bardziej urozmaicona.

Produkty bogate w magnez to m.in.:

  • ryż brązowy
  • płatki owsiane
  • kasza jęczmienna
  • migdały
  • orzechy nerkowca
  • zarodki pszenne
  • kasza gryczana
  • groch
  • soja
  • biała fasola
  • jabłka
  • gorzka czekolada
  • warzywa, np. brokuły, pietruszka, sałata, fasolka szparagowa.

Warto pamiętać, że nie tylko dynia, ale również inne nasiona stanowią bogactwo magnezu. Mowa tutaj np. o słoneczniku.

Włączając je do diety, zmniejszasz prawdopodobieństwo wystąpienia niedoboru magnezu.

Stosowanie leków z magnezem – czy to konieczne przy urozmaiconej diecie?

Pamiętaj! Jony magnezu w przewodzie pokarmowym są wchłaniane w 30-60%. Dlatego koniecznością może okazać się uzupełnienie diety poprzez przyjmowanie leków zawierających ten pierwiastek.

Preparaty z magnezem mogą okazać się potrzebne, aby wyeliminować niedobory i zacząć pokrywać pełne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Warto jednak zwrócić uwagę na dostępną formę magnezu – nie wszystkie charakteryzują się jednakową przyswajalnością:

  • mleczan magnezu
  • cytrynian magnezu
  • wodoroasparaginian magnezu

to formy pierwiastka, które są znacznie lepiej przyswajalne niż np. tlenek magnezu.

Uważaj na czynniki wypłukujące magnez z organizmu

Pestki dyni, kakao, gorzką czekoladę czy otręby pszenne spożywasz w dużej ilości. Dietę uzupełniasz lekiem z magnezem. Mimo wszystko odczuwasz objawy typowe dla niedoboru tego pierwiastka? Bardzo możliwe, że wpływ na to mają czynniki powodujące wypłukiwanie magnezu z organizmu. Są to np.:

  • wypijanie sporej ilości kawy
  • przyjmowanie leków moczopędnych
  • stosowanie niektórych leków nasercowych
  • nadmierny i długotrwały stres.

Warto także mieć świadomość, że na utratę magnezu narażone są osoby intensywnie ćwiczące – wraz z potem dochodzi do wydalenia elektrolitów.

Jeżeli więc znajdujesz się „w grupie ryzyka”, musisz uzupełnić dietę w produkty bogate w magnez oraz zacząć przyjmować leki z tym pierwiastkiem.  Dzięki temu istnieje duże prawdopodobieństwo, że objawy niedoboru zaczną znikać z dnia na dzień. Wreszcie przestaniesz mieć problem z koncentracją, zaczniesz lepiej spać, nie będziesz uskarżać się na ciągłe zmęczenie i znużenie.

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.