Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Kamica moczowa. Co robić, żeby nie zachorować?
kamica-moczowa-profilaktyka

Kamica moczowa. Co robić, żeby nie zachorować?

Kamica moczowa to niebezpieczna choroba, która wiąże się z silnym bólem. Co zrobić, aby nie dopuścić do jej rozwoju w naszym organizmie?

Najważniejsze jest nawadnianie

Odpowiednie nawadnianie organizmu to podstawowy element profilaktyki kamicy moczowej. Pamiętajmy, że wypijając duże ilości płynów każdego dnia, istotnie zwiększamy objętość wytwarzanego w nerkach moczu, który przepływa do pęcherza, a następnie przez cewkę zostaje usunięty z naszego ciała. Przyspieszanie tego procesu sprawia, że układ moczowy pracuje zdecydowanie sprawniej, tym samym systematycznie wypłukując odkładający się w nerkach osad i znacząco zmniejszając prawdopodobieństwo formowania się w nich kamieni.

Ile litrów płynów dziennie powinniśmy wypijać, żeby zminimalizować ryzyko zachorowania na kamicę moczową? Zdaniem ekspertów co najmniej 2, a jeżeli dodatkowo jesteśmy aktywni fizycznie, to warto zwiększyć tę dawkę nawet do 3 litrów każdego dnia.

Jakie rodzaje płynów należy spożywać, chcąc uniknąć tej bolesnej choroby? W profilaktyce każdego typu kamicy najlepiej stawiać na nisko zmineralizowaną wodę mineralną oraz napary ziołowe.

Postaw na zdrową dietę

Odpowiednia dieta ma istotne znaczenie w procesie zapobiegania kamicy moczowej. Co warto, a czego nie warto jeść, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo formowania się kamieni w naszym organizmie?

Do zalecanych produktów należą:

  • Pieczywo orkiszowe, żytnie i razowe;
  • Przyprawy typu wanilia, cynamon, ziele angielskie, liście laurowe;
  • Zioła, takie jak bazylia, rozmaryn, szałwia, natka pietruszki, oregano;
  • Oleje rzepakowy, sojowy, lniany, słonecznikowy oraz oliwa z oliwek;
  • Kasze jaglana, perłowa, pęczak, gryczana;
  • Ryż brązowy i dziki;
  • Warzywa, takie jak bakłażany, rzeżucha, dynia, pieczarki, cykoria, szparagi, brukiew, rzodkiew;
  • Owoce, takie jak wiśnie, granat, jabłka, jagody, maliny, jeżyny, ananas, papaja, gruszki, grejpfrut;
  • Miód;
  • Woda mineralna, napary ziołowe, herbatki owocowe, kawa zbożowa, soki owocowe.

Czego lepiej unikać?

  • Białego pieczywa i innych produktów na bazie białej mąki pszennej;
  • Białego ryżu;
  • Kaszy manny;
  • Płatków kukurydzianych;
  • Warzyw, takich jak pomidory, rabarbar, szpinak, botwina, szczaw, buraki, ziemniaki, marchew, groch, sałata, kapusta;
  • Śliwek, agrestu, suszonych fig;
  • Jaj, mleka i produktów mlecznych;
  • Tłustych ryb;
  • Mięsa i wędlin;
  • Masła, smalcu, margaryny, słoniny;
  • Słodyczy;
  • Produktów wysoko przetworzonych;
  • Ostrych przypraw;
  • Mocnej herbaty, kawy i napojów słodzonych.

Ruch dla zdrowia

Kamica moczowato bardzo bolesna i niebezpieczna choroba, która nieleczona może doprowadzić do ostrej niewydolności nerek. Aby nie dopuścić do jej rozwoju, warto wprowadzić do naszej codziennej rutyny regularne ćwiczenia fizyczne. Dlaczego ruch okazuje się w tym przypadku tak istotny? Przede wszystkim dlatego, że siedzący tryb życia sprzyja formowaniu się kamieni nerkowych, a do tego może przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości. Pamiętajmy, że takie schorzenia często związane są z nadmiernym spożywaniem pokarmów zawierających duże ilości cukru, soli, wapnia oraz szczawianów, których wysokie stężenie w organizmie może doprowadzić do szybkiego rozwoju kamicy. Oprócz tego osoby borykające się z nadwagą lub otyłością znacznie częściej chorują na nawracające infekcje układu moczowego, które istotnie zwiększają ryzyko pojawiania się kamieni.

Aktywność fizyczna nie ma jednak na celu jedynie unormowania naszej wagi. Regularne uprawianie sportu, oprócz poprawy naszego samopoczucia i zrzucania zbędnych kilogramów, ułatwia również przesuwanie się i wydalanie drobnych kryształków, które zalegają w naszym układzie moczowym, tym samym minimalizując prawdopodobieństwo uformowania się w nim kamieni.  

Oceń