Penne z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym
Dla tych, którzy tęsknią za barwami i smakami jesieni mamy propozycję na smaczne danie inspirowane lasem, a jednocześnie wiosennym powiewem. Zobaczcie sami!
Składniki:
-
Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
-
Podgrzybek świeży – ok. 500 g
-
Kurka świeża – 250 g
-
Cebula – 2 średnie szt.
-
Filet z kurczaka – 200 g
-
Śmietana kwaśna 18% – 300 ml
-
Śmietana słodka 18% – 200 ml
-
Olej – 3 łyżki
-
Sól, pieprz do smaku
-
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i chwilkę obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy. Fileta z kurczaka kroimy w cząstki, a cebulę w średnią kostkę i razem podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!