Wiosna to idealny moment na wprowadzenie do naszej kuchni lekkich, kolorowych i pełnych świeżości potraw. Wiosenne sałatki do świetny sposób na połączenie smaku i cennych wartości odżywczych. Sprawdzą się na wiele okazji — od codziennych obiadów po imprezy i eleganckie uroczystości. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, które urozmaicą Twoje wiosenne menu.
Wiosenna sałatka cezar
Pierwszą propozycją jest błyskawiczna sałatka cezar, czyli połączenie sałaty lodowej, piersi z kurczaka, pomidorków koktajlowych i sosu na bazie musztardy, oliwy z oliwek, żółtek, soku z cytryny, parmezanu, soli i pieprzu. To idealny wybór na zdrowy posiłek o każdej porze dnia. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację lub przekąskę na imprezy plenerowe.
Wystarczy pokroić kurczaka w paski, doprawić i podsmażyć na patelni. W międzyczasie jajka ugotuj na twardo, sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe pokrój na pół. Wszystko przełóż do miski i zalej mieszanką żółtek, musztardy, soku z cytryny, oliwy, parmezanu, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył dokładnie wszystkie składniki. Na wierzch sałatki ułóż połówki jajka i posyp parmezanem. Możesz również dodać łyżeczkę chrzanu dla dodatkowego smaku i wyglądu. Smacznego!
Sałatka nicejska
Kolejnym pomysłem na wiosenną sałatkę jest pożywna sałatka nicejska, czyli popularne danie kuchni francuskiej. Kombinacja młodych warzyw z pewnością zasmakuje fanom lekkich dań. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na piknikach, grillach lub imprezach na świeżym powietrzu.
Na początek w osobnych garnkach ugotuj fasolkę szparagową, młode ziemniaki w mundurkach oraz jajka na półtwardo. W międzyczasie przygotuj sos winegret. Oliwę wymieszaj z musztardą, startym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ugotowane warzywa pokrój na mniejsze części, a jajka wraz z pomidorkami koktajlowymi na pół. Cebulę czerwoną obierz ze skórki i posiekaj w pióra. Umyte liście sałaty rzymskiej wyłóż na talerz, a następnie ułóż na niej wszystkie przygotowane składniki, odcedzonego tuńczyka z puszki, kapary, czarne oliwki. Na koniec polej sałatkę gotowym sosem.
Sprawdź cały przepis i dokładne informacje o składnikach na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-nicejska.
Panzanella z fetą
Panzanella z fetą to szybka sałatka wiosenna pochodząca z Toskanii, która składa się z czerstwego chleba i świeżych warzyw. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy nie chcemy poświęcać dużej ilości czasu na przygotowywanie dań. Świetnie pasuje na grilla w towarzystwie ulubionych dodatków.
Zacznij od podpieczenia kawałków chleba na patelni, aż będą chrupiące. W dużej misce wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekanego ogórka, pokrojoną w pióra cebulę i ser feta. W drugim naczyniu przygotuj dressing. Oliwę wymieszaj z octem winnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj. Na koniec wrzuć kawałki chleba. Tak przygotowaną sałatkę wiosenną posyp płatkami chili lub suszonymi pomidorami.
Brzmi smacznie? Sprawdź więcej informacji o przepisie na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/panzanella-z-feta.
Sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorami
Ostatnią propozycją jest chrupiąca sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorami, która nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. To lekkie, pożywne i pełne smaku danie, które idealnie sprawdzi się na wiosenny obiad lub dodatek do dania głównego.
Do jej przygotowania potrzebujesz sosu musztardowo-miodowego. Do kielicha blendera wrzuć umytą gruszkę bez gniazda nasiennego, oliwę, musztardę, ocet winny, miód i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zblenduj. Pierś z kurczaka podsmaż na złocisty kolor. Szparagi ugotuj w osolonej wodzie przez 7 minut. Do miski wrzuć mieszankę sałat, gotowy sos, usmażonego kurczaka, ugotowane szparagi, ogórki konserwowe i pomidorki koktajlowe. Całość możesz udekorować czarnym sezamem. Smacznego!