Together Magazyn » Aktualności » Najlepsze przepisy na sałatki wiosenne
glowne Najlepszeprzepisynasalatkiwiosenne

Najlepsze przepisy na sałatki wiosenne

Wiosna to idealny moment na wprowadzenie do naszej kuchni lekkich, kolorowych i pełnych świeżości potraw. Wiosenne sałatki do świetny sposób na połączenie smaku i cennych wartości odżywczych. Sprawdzą się na wiele okazji — od codziennych obiadów po imprezy i eleganckie uroczystości. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów, które urozmaicą Twoje wiosenne menu.

Wiosenna sałatka cezar

Pierwszą propozycją jest błyskawiczna sałatka cezar, czyli połączenie sałaty lodowej, piersi z kurczaka, pomidorków koktajlowych i sosu na bazie musztardy, oliwy z oliwek, żółtek, soku z cytryny, parmezanu, soli i pieprzu. To idealny wybór na zdrowy posiłek o każdej porze dnia. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację lub przekąskę na imprezy plenerowe.

Wystarczy pokroić kurczaka w paski, doprawić i podsmażyć na patelni. W międzyczasie jajka ugotuj na twardo, sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe pokrój na pół. Wszystko przełóż do miski i zalej mieszanką żółtek, musztardy, soku z cytryny, oliwy, parmezanu, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył dokładnie wszystkie składniki. Na wierzch sałatki ułóż połówki jajka i posyp parmezanem. Możesz również dodać łyżeczkę chrzanu dla dodatkowego smaku i wyglądu. Smacznego!

Sałatka nicejska

Kolejnym pomysłem na wiosenną sałatkę jest pożywna sałatka nicejska, czyli popularne danie kuchni francuskiej. Kombinacja młodych warzyw z pewnością zasmakuje fanom lekkich dań. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na piknikach, grillach lub imprezach na świeżym powietrzu.

Na początek w osobnych garnkach ugotuj fasolkę szparagową, młode ziemniaki w mundurkach oraz jajka na półtwardo. W międzyczasie przygotuj sos winegret. Oliwę wymieszaj z musztardą, startym ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Ugotowane warzywa pokrój na mniejsze części, a jajka wraz z pomidorkami koktajlowymi na pół. Cebulę czerwoną obierz ze skórki i posiekaj w pióra. Umyte liście sałaty rzymskiej wyłóż na talerz, a następnie ułóż na niej wszystkie przygotowane składniki, odcedzonego tuńczyka z puszki, kapary, czarne oliwki. Na koniec polej sałatkę gotowym sosem.

Sprawdź cały przepis i dokładne informacje o składnikach na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-nicejska.

Panzanella z fetą

Panzanella z fetą to szybka sałatka wiosenna pochodząca z Toskanii, która składa się z czerstwego chleba i świeżych warzyw. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy nie chcemy poświęcać dużej ilości czasu na przygotowywanie dań. Świetnie pasuje na grilla w towarzystwie ulubionych dodatków.

Zacznij od podpieczenia kawałków chleba na patelni, aż będą chrupiące. W dużej misce wymieszaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekanego ogórka, pokrojoną w pióra cebulę i ser feta. W drugim naczyniu przygotuj dressing. Oliwę wymieszaj z octem winnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj sos do warzyw i wymieszaj. Na koniec wrzuć kawałki chleba. Tak przygotowaną sałatkę wiosenną posyp płatkami chili lub suszonymi pomidorami.

Brzmi smacznie? Sprawdź więcej informacji o przepisie na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/panzanella-z-feta.

Sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorami

Ostatnią propozycją jest chrupiąca sałatka ze szparagami, kurczakiem i pomidorami, która nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na talerzu. To lekkie, pożywne i pełne smaku danie, które idealnie sprawdzi się na wiosenny obiad lub dodatek do dania głównego.

Do jej przygotowania potrzebujesz sosu musztardowo-miodowego. Do kielicha blendera wrzuć umytą gruszkę bez gniazda nasiennego, oliwę, musztardę, ocet winny, miód i szczyptę soli. Wszystko dokładnie zblenduj. Pierś z kurczaka podsmaż na złocisty kolor. Szparagi ugotuj w osolonej wodzie przez 7 minut. Do miski wrzuć mieszankę sałat, gotowy sos, usmażonego kurczaka, ugotowane szparagi, ogórki konserwowe i pomidorki koktajlowe. Całość możesz udekorować czarnym sezamem. Smacznego!

5/5 – (1 głosów)
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.