Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem
Tagliatelle pasta

Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem

Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem

W tak upalne dni polecamy lekkie dania. Idealny będzie makaron z pesto ze szpinaku i zielonego groszku. Za taką potrawą przemawiają także właściwości lecznicze liści szpinaku, które zawierają przeciwutleniacze, takie jak: beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g

  • Świeży szpinak – 200 g

  • Świeży groszek – 200 g

  • Pestki dyni obrane – 3 łyżki

  • Start parmezan – 0,5 szklanki

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki

  • Natka pietruszki

  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.

Smacznego!

Oceń