Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem
W tak upalne dni polecamy lekkie dania. Idealny będzie makaron z pesto ze szpinaku i zielonego groszku. Za taką potrawą przemawiają także właściwości lecznicze liści szpinaku, które zawierają przeciwutleniacze, takie jak: beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Spróbujcie sami!
Składniki:
-
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
-
Świeży szpinak – 200 g
-
Świeży groszek – 200 g
-
Pestki dyni obrane – 3 łyżki
-
Start parmezan – 0,5 szklanki
-
Czosnek – 2 ząbki
-
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
-
Natka pietruszki
-
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.
Smacznego!