KONFITURA ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWA
1 kg bardzo dojrzałych śliwek
0,5 kg cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Aby skrócić czas smażenia konfitury, można zmielić surowe śliwki w blenderze. Masę przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy około 30–40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez 15 minut, cały czas mieszając. Pod sam koniec należy dodać posiekaną czekoladę i krótko zagotować, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
MORELE I ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ
0,5 kg moreli
0,5 kg śliwek
50 g masła
50 g cukru
100 g mielonych migdałów
Kilka gałązek tymianku i lawendy
Morele i śliwki przecinamy na połówki lub ćwiartki i pestkujemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kilka gałązek świeżego tymianku oraz lawendy. Masło drobno siekamy oraz ugniatamy z cukrem i mielonymi migdałami, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią owoce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut (do zezłocenia się kruszonki). Podajemy na ciepło (można dodać do każdej porcji po gałce lodów waniliowych).
CIASTO BISZKOPTOWE Z WĘGIERKAMI (bezglutenowe)
4 jajka
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej (w równych proporcjach)
1/3 szklanki cukru
0,5 kg węgierek
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując (masa musi być bardzo puszysta). Następnie dodajemy przesiane mąki i krótko miksujemy na najniższych obrotach, aż do połączenia składników. Rozlewamy do foremek (lub formy). Na wierzchu układamy wypestkowane i pokrojone w ćwiartki śliwki. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut (należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt w środku nie jest wilgotny).
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Jeruszka
www.kasiajeruszka.com