Together Magazyn » Aktualności » Letni czar śliwek

Letni czar śliwek

KONFITURA ŚLIWKOWO-CZEKOLADOWA

1 kg bardzo dojrzałych śliwek

0,5 kg cukru trzcinowego

100 g gorzkiej czekolady

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Aby skrócić czas smażenia konfitury, można zmielić surowe śliwki w blenderze. Masę przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy około 30–40 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez 15 minut, cały czas mieszając. Pod sam koniec należy dodać posiekaną czekoladę i krótko zagotować, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

_dsc0760

MORELE I ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ

0,5 kg moreli

0,5 kg śliwek

50 g masła

50 g cukru

100 g mielonych migdałów

Kilka gałązek tymianku i lawendy

 

 

Morele i śliwki przecinamy na połówki lub ćwiartki i pestkujemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kilka gałązek świeżego tymianku oraz lawendy. Masło drobno siekamy oraz ugniatamy z cukrem i mielonymi migdałami, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią owoce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut (do zezłocenia się kruszonki). Podajemy na ciepło (można dodać do każdej porcji po gałce lodów waniliowych).

 

img0035

CIASTO BISZKOPTOWE Z WĘGIERKAMI (bezglutenowe)

4 jajka

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej (w równych proporcjach)

1/3 szklanki cukru

0,5 kg węgierek

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną, błyszczącą pianę. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując (masa musi być bardzo puszysta). Następnie dodajemy przesiane mąki i krótko miksujemy na najniższych obrotach, aż do połączenia składników. Rozlewamy do foremek (lub formy). Na wierzchu układamy wypestkowane i pokrojone w ćwiartki śliwki. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut (należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt w środku nie jest wilgotny).

Tekst i zdjęcia: Katarzyna Jeruszka

www.kasiajeruszka.com

Oceń