Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Jakie garnki wybrać do swojej kuchni?
zestaw naczyń i produktów do zrobienia spaghetti

Jakie garnki wybrać do swojej kuchni?

Patelnie, WOK, rondelki, garnki… na sklepowych półkach znajdziesz wiele różnorodnych przyrządów, które pozwolą Ci przygotować gorącą zupę, naleśniki, chrupiące warzywa i aromatyczne sosy. Wbrew pozorom – ich wielkość, kształt, materiał i forma ma ogromne znaczenie dla osiągnięcia kulinarnego sukcesu. Zatem, czym sugerować się wybierając idealny garnek dla swojej kuchni?

Po pierwsze: materiał

Najpopularniejsze są garnki ze stali nierdzewnej – tj. materiału wytrzymałego i odpornego na uszkodzenia mechaniczne. Stal jest niezwykle łatwa w czyszczeniu i trwała, dzięki czemu świetnie sprawdzi się zarówno w domowej, jak i profesjonalnej kuchni.

Popularność tego tworzywa sprawia, że z powodzeniem znajdziesz zarówno stalowe małe garnuszki, jak i duże gary czy rondelki do mleka. Warto nadmienić, że modele te różnić się mogą grubością dna – najlepsze będą te z dnem potrójnym – oraz składem. Stal sama w sobie zawiera domieszkę chromu, dzięki któremu garnek jest odporny na wysokie temperatur i doskonale przewodzi ciepło. Producenci często dorzucają także domieszkę molibdenu, który działa antykorozyjnie. Przyjęło się więc, że najlepsze garnki oznaczone są symbolem 18/10, gdzie 18% stanowi chrom, a 10% nikiel.

Drugim, popularnym materiałem jest aluminium. Jego główną zaletą jest lekkość oraz błyskawiczne nagrzewanie (nawet 15x szybciej). Modele te są co prawda tańsze, ale niestety mogą wpływać negatywnie na smak kwaśnych potraw. Dlatego też warto upewnić się, że kupiony garnek wykonany jest z aluminium anodowanego, czyli utlenionego.

W ofercie sklepów znajdziesz także garnki ceramiczne – znane z domów naszych Babć – miedziane, które pięknie wyglądają, ale są dość drogie – szklane, które są stosunkowo nowe na rynku i doskonale zastępują pojemniki na żywność (tutaj) oraz żeliwne, które umożliwiają gotowanie i smażenie bez tłuszczu,

Po drugie: powłoka

Z założenia powłoka ma zapobiegać przywieraniu jedzenia oraz ułatwiać czyszczenie. Wśród najpopularniejszych jest oczywiście teflon, który przez wiele lat owiany był kontrowersjami. Współcześnie wiemy, że teflon jest łatwy w pielęgnowaniu oraz nie chłonie tłuszczu i barwników. Warto jednak starannie go czyścić, używając wyłącznie metalowych lub plastikowych łopatek. Ważne jest również, aby unikać nieoryginalnego, taniego teflonu, który wydziela szkodliwe związki chemiczne.

Drugą opcją jest tytan – wprost idealny do tworzenia zdrowych i niskotłuszczowych posiłków. Tytan jest całkowicie nieszkodliwy, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, jest odporny na ścieranie i znosi bardzo wysokie temperatury. Większość garnków z powłoką tytanową stosować można zarówno w przypadku kuchenek gazowych, jak i ceramicznych czy indukcyjnych.

Ostatnią, popularną powłoką, którą może mieć Twój komplet garnków jest marmur, wolny od szkodliwego PFOA. Naczynia wypełnione marmurowym środkiem są odporne na korozje, długo trzymają ciepło, nie zmieniają smaku potraw i co ważne – nie nadają się do mycia w zmywarce.

Po trzecie: kształt

Oprócz klasycznych garnków znajdziesz także:

  • Garnki do szparagów – wysokie, okrągłe i przypominające cylinder. Najczęściej mają do 25 cm wysokości.
  • Rondelki do mleka – niewielkie, drobne, doskonałe do przygotowania zasmażek i sosów.
  • Tagine – czyli okrągły, przypominają nieco patelnię, garnek – idealny do przygotowywania marokańskiej potrawy z duszonych mięs.
  • Garnek do makaronu – o pojemności minimum 1l. Często w zestawie dołączone jest także sitko.

Szeroki wybór garnków znajdziesz w sklepie Kitchen Store.

Po czwarte: rodzaj kuchenki

O ile w przypadku kuchenek ceramicznych czy gazowych rodzaj tworzywa nie wpływa na trwałość i jakość gotowania, o tyle w przypadku indukcji – jest to kluczowe. Upewnij się więc, że garnek posiada tzw. ferromagnetyk, który wykryje płyta indukcyjna

Oceń