Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Pomysły na roślinne dania na letnie dni
Zdjęcie autorstwa rawpixel.com na Freepik - dwa wegańskie dania i pałeczki

Pomysły na roślinne dania na letnie dni

Lato wciąż w pełni, a wysokie temperatury nie zachęcają do jedzenia dużych posiłków. Na szczęście lekkie dania też mogą być pyszne i sycące! Oto kilka pomysłów, które idealnie sprawdzą się w trakcie letnich dni.

Kolorowa sałatka z Klopsikami Warzywnymi

Zaczynamy od czegoś wyjątkowo letniego, czyli sałatki. Aby przyrządzić to danie, będziesz potrzebować jednego opakowania Klopsików Warzywnych od Garden Gourmet, kilku listków sałaty lodowej, jednego pomidora średniej wielkości, jednego ogórka kiszonego, pół żółtej papryki i oliwę z oliwek. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj je z dwiema łyżkami oliwy. Następnie przygotuj Klopsiki Warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli zależy Ci na tym, aby danie było wyjątkowo lekkie, postaw na pieczenie w piekarniku. Następnie dodaj Klopsiki do sałatki i gotowe! Możesz podzielić sałatkę na dwie porcje i pokazać bliskiej osobie, jak pyszne potrafią być dania wegetariańskie.

Młode ziemniaczki z mizerią i Sznyclem Roślinnym

Kolejna propozycja to dobrze wszystkim znany, klasyczny polski obiad. Tym razem w wyjątkowo lekkiej, roślinnej wersji. Będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Aby przygotować dwie porcje, przygotuj jedno opakowanie Sznycla Roślinnego od Garden Gourmet, kilka młodych ziemniaczków, dwa ogórki szklarniowe, dwie łyżki jogurtu kokosowego oraz świeży koperek. Ziemniaki obierz i ugotuj. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki, a następnie delikatnie posól. Odczekaj aż puszczą wodę, odcedź, a na koniec dodaj jogurt naturalny. Sznycla Roślinnego przygotuj na podstawie informacji zawartych na opakowaniu – w piekarniku lub na patelni. Takie dania podawaj lekko posypane krojonym koperkiem. Smacznego!

Szaszłyki z tofu i Wegańskimi Filecikami

Wyjątkowo lekko poczujesz się także po spróbowaniu tego dnia. To szaszłyki, którymi najesz się doskonale bez uczucia ciężkości. Tego typu dania doskonale sprawdzą się na obiad, kolację lub spotkania ze znajomymi. Do wykonania kilkunastu szaszłyków będziesz potrzebować jednego opakowania Wegańskich Filecików od Garden Gourmet, jednej kostki tofu, kilku łyżek sosu sojowego, papryki słodkiej w proszku oraz swoich ulubionych warzyw (np. ogórka kiszonego, ogórka świeżego, żółtą paprykę itp.). Zacznij od zamarynowania tofu. W tym celu połącz 5 łyżek sosu sojowego i 5 łyżek wody, dodaj słodkiej papryki według uznania i całość dokładnie wymieszaj. Następnie pokrój tofu w średniej wielkości kostkę i zamocz je w marynacie. Odłóż całość na minimum 15 minut. Po upływie kwadransa przełóż tofu na suchą, rozgrzaną patelnię i podpiecz ze wszystkich stron. Kolejny krok to przygotowanie Wegańskich Filecików zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy Fileciki będą się smażyć na patelni, pokrój warzywa w kostkę. Teraz wystarczy nawlec wszystkie składniki na patyczki i lekki posiłek gotowy. Ty i Twoi bliscy mogą zajadać pyszne dania roślinne nawet w upalne lato!

Zdjęcie autorstwa rawpixel.com na Freepik

5/5 – (3 głosów)