Zgaga to uczucie palenia za mostkiem, bólu w klatce piersiowej, kwaśnego posmaku w jamie ustnej oraz odczucie pustego odbijania. Może wynikać z nieprawidłowo skomponowanej diety, a rzadziej być powodowana przez nieprawidłową budowę czy funkcję przełyku lub żołądka.
Zasady przyjmowania posiłków
Zgaga i niestrawność wywołane dietą można łatwo zwalczyć, jednak wymaga to determinacji oraz znajomości szkodliwych dla nas produktów. Dlatego w początkowej fazie zwalczania zgagi należy ograniczyć dietę do produktów, które są dla nas łagodne, a następnie możemy powoli włączać pojedyncze pokarmy i sprawdzać, jak reaguje na nie nasz organizm. Taka praktyka pozwoli na określenie konkretnych artykułów, które nam nie służą.
Oprócz kompozycji diety ważny jest sposób przyjmowania posiłków:
- Jedz wolno, nie spiesz się, dokładnie przegryzaj każdy kęs.
- Nie pij za dużo płynów zarówno przed, jak i po posiłku. Odczekaj od 30 do 60 minut.
- Spożywaj mniejsze porcje, ale częściej – np. 5 posiłków dziennie co 3 godziny.
Na co zwrócić uwagę, komponując dietę?
- Ogranicz spożywanie mocnej kawy i herbaty. Wypróbuj herbatki ziołowe: miętę, rumianek czy koper włoski, być może po nich odczucia zgagi nie będą występowały, a dodatkowo poprawią one trawienie.
- Pij 1,5-2 litry wody niegazowanej dziennie, między posiłkami, a nie bezpośrednio po lub przed. Woda poprawia procesy trawienne oraz nawadnia organizm.
- Zrezygnuj z alkoholu oraz papierosów – osłabiają szczelność granicy między przełykiem a żołądkiem.
- Zamiast smażyć mięso, postaraj się je dusić lub piec – będzie bardziej lekkostrawne.
- Do przyprawiania potraw wybieraj paprykę słodką zamiast ostrej.
- Jedz mniej czekolady. Jeżeli masz ochotę na słodycz, pamiętaj, że lepiej wybrać czekoladę gorzką niż mleczną.
- Niektórzy dietetycy zalecają stosowanie diety rozdzielnej. Jej istota opiera się na tym, aby komponując dany posiłek, decydować się na połączenia: warzywa + białko lub warzywa + węglowodany. Na przykład: na obiad jemy pieczonego indyka z warzywami, a na kolację duszone warzywa z kaszą.
- Wiele osób lepiej czuje się, spożywając ciepłe, lekkie posiłki na obiad czy kolację. Dlatego dbaj o to, żeby przynajmniej kilka razy w tygodniu zjeść zupę. Nie musi to być zupa krem, może to być zwykła zupa bogata w warzywa – przegryzaj je powoli i dokładnie.
Jeżeli zdarzy nam się przejeść lub skusić na produkty „z zabronionej listy” i odczuwamy przykre dolegliwości, można sięgnąć po preparat, który zneutralizuje kwas solny. Dzięki temu przełyk nie będzie podrażniany i ból ustąpi. Takim lekiem jest Rennie, który zawiera wodorowęglan wapnia i magnezu, zmieniające odczyn soku żołądkowego na bardziej zasadowy. Efekt odczuwamy już po 2 minutach od przyjęcia tabletki.
Bibliografia:
[1] – Szczeklik A., Gajewski P., Interna Szczeklika 2020/2021, Kraków 2020
[2] – Wielka Interna, Medycyna po Dyplomie, 2012
[3] – Walęcik-Kot W., Diagnostyka i leczenie wzdęć, Medycyna po Dyplomie, 2017 (10)