Produkty zbożowe stanowią jeden z ważnych elementów codziennej diety niemowlęcia. Ich wprowadzanie budzi jednak sporo wątpliwości – szczególnie w kontekście produktów zawierających gluten. Dowiedz się, jak rozszerzać dietę niemowlaka o zboża.
Jak pokazuje schemat żywienia opracowany przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, rozszerzanie diety można rozpocząć nie wcześniej niż w 17. tygodniu, jednak nie później niż w 26. tygodniu. Zgodnie z nim zaleca się wprowadzać nie tylko warzywa i owoce, ale również produkty zbożowe.
Zacznij od zbożowych produktów bezglutenowych
Jeśli zastanawiasz się, jak rozszerzać dietę niemowlaka o zboża, zacznij od produktów niezawierających glutenu. Sięgnij po kaszki ryżowe, kleiki kukurydziane itp. Są ważnym elementem diety, ponieważ stanowią cenne źródło energii.
Od kiedy wprowadzać zboża zawierające gluten?
Jeśli chodzi o rozszerzanie diety niemowlaka produktami zbożowymi, najwięcej obaw budzą produkty zawierające gluten. Jest to białko roślinne zaliczane do alergenów, które zawiera pszenica, jęczmień i żyto Dlatego wielu rodziców, chcąc uniknąć wystąpienia reakcji uczuleniowej, celowo opóźnia wprowadzanie takich produktów zbożowych do diety niemowlaka.
Zgodnie z aktualnymi wytycznymi światowych i polskich towarzystw zajmujących się żywieniem dzieci, opóźnianie wprowadzania produktów glutenowych nie znajduje uzasadnienia. Pojawiają się natomiast przesłanki naukowe, według których zbyt późny kontakt z alergenem pokarmowym może zwiększać ryzyko występowania niektórych chorób alergicznych w przyszłości[1].
Jak sugeruje schemat żywienia niemowląt w 1. roku życia, gluten można wprowadzić w dowolnym momencie rozszerzania diety. Należy to jednak zrobić przed 12. miesiącem życia.
Jeśli masz jakiekolwiek obawy związane z rozszerzaniem diety niemowlaka o produkty zbożowe, skontaktuj się z pediatrą lub doradcą żywieniowym. Specjalista rozwieje wątpliwości, dzięki czemu wprowadzanie nowych pokarmów do jadłospisu będzie bezpieczne.
[1] https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/lista/74538,opoznione-wprowadzanie-glutenu