Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Jak wprowadzać zboża do diety niemowlaka?

Jak wprowadzać zboża do diety niemowlaka?

Produkty zbożowe stanowią jeden z ważnych elementów codziennej diety niemowlęcia. Ich wprowadzanie budzi jednak sporo wątpliwości – szczególnie w kontekście produktów zawierających gluten. Dowiedz się, jak rozszerzać dietę niemowlaka o zboża.

Jak pokazuje schemat żywienia opracowany przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, rozszerzanie diety można rozpocząć nie wcześniej niż w 17. tygodniu, jednak nie później niż w 26. tygodniu. Zgodnie z nim zaleca się wprowadzać nie tylko warzywa i owoce, ale również produkty zbożowe.

Zacznij od zbożowych produktów bezglutenowych

Jeśli zastanawiasz się, jak rozszerzać dietę niemowlaka o zboża, zacznij od produktów niezawierających glutenu. Sięgnij po kaszki ryżowe, kleiki kukurydziane itp. Są ważnym elementem diety, ponieważ stanowią cenne źródło energii.

Od kiedy wprowadzać zboża zawierające gluten?

Jeśli chodzi o rozszerzanie diety niemowlaka produktami zbożowymi, najwięcej obaw budzą produkty zawierające gluten. Jest to białko roślinne zaliczane do alergenów, które zawiera pszenica, jęczmień i żyto Dlatego wielu rodziców, chcąc uniknąć wystąpienia reakcji uczuleniowej, celowo opóźnia wprowadzanie takich produktów zbożowych do diety niemowlaka.

Zgodnie z aktualnymi wytycznymi światowych i polskich towarzystw zajmujących się żywieniem dzieci, opóźnianie wprowadzania produktów glutenowych nie znajduje uzasadnienia. Pojawiają się natomiast przesłanki naukowe, według których zbyt późny kontakt z alergenem pokarmowym może zwiększać ryzyko występowania niektórych chorób alergicznych w przyszłości[1].

Jak sugeruje schemat żywienia niemowląt w 1. roku życia, gluten można wprowadzić w dowolnym momencie rozszerzania diety. Należy to jednak zrobić przed 12. miesiącem życia.

Jeśli masz jakiekolwiek obawy związane z rozszerzaniem diety niemowlaka o produkty zbożowe, skontaktuj się z pediatrą lub doradcą żywieniowym. Specjalista rozwieje wątpliwości, dzięki czemu wprowadzanie nowych pokarmów do jadłospisu będzie bezpieczne.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/lista/74538,opoznione-wprowadzanie-glutenu

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.