Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Jak gotować szybciej? Sprawdzone sposoby na smaczne obiady
Young,Woman,Boiling,Pasta,In,Kitchen

Jak gotować szybciej? Sprawdzone sposoby na smaczne obiady

Gotowanie wcale nie musi być czasochłonnym procesem. Można to robić szybko i bezproblemowo, a to wszystko przy odpowiedniej organizacji i wykorzystywaniu w kuchni sprytnych rozwiązań. Jednym z nich jest korzystanie z mrożonych produktów i gotowych składników, które znacząco skracają czas przygotowywania jedzenia bez straty jakości i smaku. W poniższym artykule znajdziesz sposoby na obiady, które przygotujesz w kilka chwil!

Jak skrócić czas gotowania? Praktyczne wskazówki

Aby szybciej przygotowywać codzienne dania, zwłaszcza obiady, warto zrobić plan tego, co będziemy jedli przez cały tydzień. To pozwala lepiej zorganizować nie tylko czas, ale też zaplanować większe zakupy, bez konieczności chodzenia do sklepu na ostatnią chwilę po brakujące produkty. W dzisiejszych czasach z pomocą przychodzą nam też różne kuchenne sprzęty jak patelnia grillowa, piekarnik, mikrofalówka czy wielofunkcyjny robot kuchenny.

Możemy też w trakcie gotowania korzystać z mrożonek, dzięki którym mamy dostęp do ulubionych składników przez cały rok. Mrożonki wysokiej jakości, tak jak te, które produkuje firma FRoSTA, to doskonały wybór. Warzywa mrożone są tuż po zbiorach, dlatego zachowują świeżość i wyśmienity smak, a ryby pochodzą z certyfikowanych połowów. W mieszankach tych nie znajdziemy również dodatków do żywności ani substancji konserwujących.

Dania gotowe – szybkie i smaczne posiłki w kilka minut

Jeżeli chcemy w szybki sposób przygotować pełnowartościowy posiłek, do którego nie trzeba przygotowywać nic dodatkowego, warto sięgnąć po dania gotowe. Wśród nich znajdziemy szeroki wybór potraw inspirowanych kuchniami całego świata, w tym dania roślinne. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich zabieganych, którym brakuje czasu na to, aby przygotowywać skomplikowane potrawy, ale też idealne rozwiązanie na każdy dzień. Potraw jest tak dużo, że na pewno nie popadniemy w rutynę.

Wśród dań gotowych FRoSTA możemy wybrać potrawy z dodatkiem ryżu lub makaronu. Każde z nich uzupełnione jest porcją pożywnych warzyw. W zależności od tego, jaki mamy nastrój lub jaką kuchnię preferujemy, możemy spróbować dań azjatyckich, hiszpańskich, meksykańskich i wielu innych. Możliwości jest naprawdę sporo!

Ryba jako szybki obiad – jakie opcje warto wybrać?

Ryba to istotny element diety, dlatego powinniśmy pamiętać o tym, aby zawrzeć ją w swoim jadłospisie. W jej przypadku również możemy skorzystać z gotowych, mrożonych produktów, których przygotowanie zajmuje w zależności od sposobu przygotowania maksymalnie około pół godziny. Dla miłośników klasyki polecamy paluszki rybne, które świetnie komponują się z frytkami czy ziemniakami, ale mogą również stanowić bazę burgerów rybnych albo sałatki. Paluszki rybne dostępne są w wielu wersjach:

  • tradycyjnej;
  • po meksykańsku;
  • w panierce bezglutenowej;
  • z dorsza lub łososia.

Najpopularniejsze są ryby panierowane: nuggetsy i steki. Niemniej warto też spróbować filetów z marynatą, która nadaje rybie wyjątkowego aromatu – a ten uzależniony jest od kompozycji przypraw, jakie zostały użyte do jej stworzenia. Takie produkty są świetną bazą do obiadu, który można uzupełnić ulubionymi dodatkami i warzywami.

Warto również sięgnąć po rybę z pieca, która jest kompletnym daniem, dostępnym w wielu opcjach, m.in. : z puree ziemniaczanym i warzywami, ryżem i sosem szpinakowym oraz z ryżem i sosem curry. 

Mrożone warzywa – niezawodny sposób na szybkie gotowanie

Warzywa powinny być podstawą każdego obiadu. Dlatego powinniśmy korzystać z nich chętnie, nie tylko w sezonie. Gdy świeże warzywa nie są dostępne, z pomocą przychodzą warzywa mrożone, dzięki którym nie musimy rezygnować ze swoich ulubionych składników nawet zimą, gdy dostępność sezonowych produktów jest ograniczona. 

Choć mieszanki warzywne kojarzą się głównie z mieszankami na patelnię i do piekarnika, w ofercie FRoSTY znajdziemy także:

  • paluszki warzywne z groszkiem, marchewką, kukurydzą i ziemniakami oraz domieszką sera Edamer;
  • wegańskie burgery w trzech wersjach: ze szpinaku z bazylią, z batata i marchewki oraz z kalafiora i brokuła.

Wykorzystywanie mrożonych warzyw to ogromna oszczędność czasu – są już obrane i pokrojone, dlatego wystarczy, że od razu zaczniemy je przygotowywać, a w kilka chwil otrzymamy smaczną część naszego obiadu. 

Jak widać na powyższych przykładach, dzięki użyciu mrożonych produktów możemy gotować szybko, ale jednocześnie smacznie i pożywnie. Proste rozwiązania to klucz do przygotowywania zbilansowanych posiłków, nawet gdy napięty grafik dnia nie pozwala na spędzanie czasu w kuchni.

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.