Whisky, czyli alkohol powstający z zacieru zbożowego, który dojrzewa w dębowych beczkach, wymaga właściwego zaserwowania, by wydobyć jego smak i esencję. Nic więc dziwnego, że każdy miłośnik whisky czy innych trunków, zgłębia zagadnienie szkła, w jakim należy podawać oryginalny napój alkoholowy o herbacianym kolorze. Dlaczego dobór szkła do whisky jest tak istotny? Poznajmy najważniejsze zagadnienia.
Szklanki i kieliszki do whisky- krótka charakterystyka
By móc cieszyć się smakiem whisky, należy wybrać szklanki wykonane z grubego, solidnego szkła. Szklanki do komfortowej degustacji alkoholu powinny być niskie, Często wykonane są z kryształu, a ich najbardziej popularna pojemność wynosi 240-280 ml. Szklanki do whisky to uniwersalne rozwiązanie dla tego trunku, bez względu na to, czy degustujemy alkohol o delikatnym, ostrym, owocowym czy dymnym profilu aromatycznym. Co więcej, posłużą one także do serwowania wielu koktajli na bazie whisky, takich jak np. Whisky Sour, On the rocks. Szklanki do whisky bardzo często określane są mianem „old fashioned”, tumbler, czy rock glass.
Osobną kategorię stanowią sniftery, a więc kieliszki do degustacji whisky. Ich cechą charakterystyczną jest niewielka, tulipanowa czasza, która osadzona jest na średniej długości, stabilnej nóżce.
Więcej informacji znajdziesz na stronie: https://www.trendforhome.pl/w-czym-podawac-whisky-sprawdzone-sposoby
Właściwa temperatura to klucz do osiągnięcia idealnego smaku
Niewłaściwe zaserwowanie whisky czy innych napojów może całkowicie popsuć ich smak. Najbardziej optymalna temperatura wynosi 16-18°C. Szkło pod wpływem trzymania w dłoniach, zbyt intensywnego nasłonecznienia, bardzo szybko ogrzeje trunek, pogarszając jego walory smakowe. To właśnie dlatego idealne szklanki do whisky posiadają grube dno oraz ścianki. Grube szkło zapobiega wczesnemu nagrzaniu alkoholu, znacznie spowalniając cały proces.
Kształt i wysokość szkła a smak trunku
Niebagatelne znaczenie odgrywa także kształt oraz wysokość szkła, w którym serwowane jest whisky, jak również inne alkohole.Szklanki przeznaczone dla trunku dojrzewającego w dębowych beczkach powinny być szerokie, o kwadratowym lub okrągłym kształcie.. To pozwala na doskonałe rozlewanie się napoju po ścianach, umożliwiając poznanie zapachu, a w finalnym etapie degustacji smaku. By skrócić drogę od zapachu do smaku whisky, koniecznie musi ono być zaserwowane w niskiej szklance. Co więcej, szerokie szkło zapewnia również dużą powierzchnię kontaktu trunku z powietrzem. Takie rozwiązanie sprawia, że lepiej uwalnia się zapach whisky.
Kolor szkła
Kolejnym ważnym elementem, o którym nie można zapominać podczas serwowania whisky, jest kolor szkła, który wybierzemy. Pomimo tego, że na rynku odnaleźć można wiele barwionych modeli, właściwymi będą jedynie te wykonane z bezbarwnego, transparentnego szkła. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Whisky, podobnie jak czerwone wino, posiada bardzo wyrazistą, charakterystyczną barwę, która jest jedną z największych atutów trunku. Szkło, w którym serwujemy znany i ceniony alkohol powinno wydobywać „herbaciany” kolor, a nie maskować go poprzez barwienia. Takie rozwiązanie sprawia, że picie whisky dostarcza również bodźców estetycznych.. Szklanki kryształowe pozwalają na doskonałą przejrzystość ze względu na fakt, że wykonane są ze szkła ołowiowego. Dodatkowo kolor szkła, w którym serwuje whisky, pozwala na poprawną ocenę jakości jego lepkości.
By móc w pełni poznać smak whisky, należy zwrócić szczególną uwagę na trzy aspekty – smak, zapach oraz wygląd. Dopiero połączenie tych trzech czynników pozwala na pełne degustowanie alkoholu. By jednak móc spełnić wszystkie trzy warunki, bez względu na to, czy serwujemy whisky, inny alkohol, czy napój, kwestią pierwszorzędną jest wybór właściwego szkła. Postaw na sprawdzone rozwiązania i ciesz się przyjemnością degustacji i spożywania napojów, w tym alkoholu.