Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Jakie są rodzaje prosecco?
Prosseco i jedzenie adobestock - autor zdjęcia: KEA

Jakie są rodzaje prosecco?

Wina prosecco, czyli musujące włoskie wina docierające na światowy rynek w setkach milionów butelek rocznie, stanowią bardzo interesującą i różnorodną kategorię trunków. Wśród nich znajdziemy zarówno wina lekkie i przystępne, jak i nieco bardziej wymagające, wybitnie wytrawne. Nie tylko wina intensywnie musujące, ale też perliste czy spokojne. Różnice dotyczą nawet barwy! Przyjrzyjmy się najważniejszym kategoriom prosecco i poznajmy lepiej świat tych wspaniałych win.

Rodzaje prosecco – poznaj dostępne smaki

Wina świata dzielimy przede wszystkim z uwagi na barwę i smak, czy raczej stopień ich słodkości lub wytrawności. Nie inaczej wygląda to w przypadku interesujących nas dzisiaj win prosecco. Warto jednak wiedzieć, że ta kategoria win cechuje się dość oryginalnym podziałem uwzględniającym różne smaki trunków. Z pewnością dobrze pochylić się nad tą kwestią, zastanawiając się, jak wybrać najlepsze prosecco na nadchodzącą szczególną okazję!

Wina zdecydowanie najbardziej wytrawne to prosecco brut natureextra brut i brut. A teraz pora na niespodziankę – prosecco półwytrawne to prosecco extra dry. Jeszcze więcej cukru resztkowego znajdziemy w trunkach opisywanych jako dry. A przecież w większości przypadków wina dry to po prostu wina o wytrawnym smaku! Słodsze prosecco stanowi natomiast rzadkość. Opisywane jest jako demi-sec lub semi-sweet.

Prosecco wytrawne, ze względu na niską wartość energetyczną, preferowane jest przez koneserów ograniczających podaż kalorii. Sprawdź, ile kalorii ma Prosecco i jak wypada na tle innych alkoholi, takich jak np. wódka!

Barwy prosecco

Wina prosecco to prawie zawsze wina białe, czyli bianco. Powstają one z uprawianej w Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej odmiany glera. Ciekawostkę stanowi jednak prosecco o apetycznej różowej barwie. Prosecco rose możliwe jest do uzyskania dzięki „doprawieniu” wina z odmiany glera odrobiną wina z ciemnego szczepu pinot noir.

Różne wymiary musowania

Wina prosecco można dzielić także z uwzględnieniem ich właściwości musujących, które są efektem butelkowania pod ciśnieniem wina otrzymanego metodą Charmata. Trunki cechujące się najbardziej wyrazistymi bąbelkami to wina prosecco frizzante. Nieco łagodniejsze pod tym względem okazują się prosecco spumante, czyli wina perliste. Musujące wino włoskie stanowi składnik wielu pysznych koktajli. Poznaj 5 pomysłów na drinki z Prosecco!

Jeśli natomiast poszukujemy wina prosecco bez zadziornych bąbelków, powinniśmy szukać w ofercie dystrybutorów prosecco tranquilo. Tego typu trunki jednak są o wiele rzadszym widokiem od specjałów z gazem!

Apelacja, czyli znak jakości

Każda butelka prosecco, która trafia na sklepowe półki, nosi na swojej etykiecie oznaczenie apelacji. Ta natomiast (dotyczy to nie tylko prosecco, ale także innych win włoskich) jednoznacznie wskazuje na klasę trunku. Najprostsze, najtańsze wina prosecco stołowe oznaczane są skrótem VDT – Vino da Tavola. Nieco lepsze wina regionalne posiadają apelację IGT – Indicazione Geografica Tipica. Prawdziwe perły włoskiej sztuki winiarskiej to jednak wina, których producenci mogą poszczycić się apelacją DOC (Denominazione di Origine Controllata) lub, jeszcze lepiej, DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Pierwsza z nich wskazuje na fakt, że dane wino wyprodukowano z owoców określonych szczepów pochodzących z winnic wpisanych na specjalny rejestr. We Włoszech istnieje ponad 300 apelacji oznaczonych jak DOC. Jeśli natomiast mowa o prestiżowej apelacji DOCG – ta przysługuje około 70 producentom. Ich winnice znajdują się w regionach

Conegliano-Valdobbiadene i Asolo. Prawdziwym skarbem Italii jest Valdobbiadene DOCG Superiore di Cartizze, wino wytwarzane na niewielkim obszarze o statusie Grand Cru. Jeśli więc zastanawiamy się, jakie prosecco będzie najlepsze na Sylwestra, podczas którego pragniemy uraczyć prawdziwych znawców tego alkoholu, warto poszukać niezwykłych win Prosecco DOCG.

Wina prosecco można dzielić zatem m.in. ze względu na smak, nasycenie dwutlenkiem węgla, barwę czy apelację. W niektórych przypadkach dodatkowo dużą rolę odgrywa rocznik wina. Należy jednak pamiętać, że informacja o roku, w którym przeprowadzono zbiory, pojawia się na etykietach prosecco stosunkowo rzadko. Szeroki wybór dostępnych na rynku prosecco sprawia, że bez trudu znajdziemy wariant gotowy sprostać naszym wymaganiom i preferencjom.

5/5 – (1 głosów)