Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Dewar azotowy – jak dopasować go do swojej pracy? Podpowiadamy, co ma znaczenie
dewar azotowy

Dewar azotowy – jak dopasować go do swojej pracy? Podpowiadamy, co ma znaczenie

Popularność ciekłego azotu stale rośnie i trudno się temu dziwić – związek ten ma do zaoferowania naprawdę dużo. Skutecznie wspomaga przede wszystkim medycynę i weterynarię, choć z jego właściwości czerpie też przemysł, a nawet gastronomia. Niezależnie jednak od tego, jak ma być używany, wymaga odpowiedniego przechowywania, które jest w stanie mu zapewnić specjalny dewar azotowy. Myślisz o pracy z ciekłym azotem i zastanawiasz się, jak się do niej przygotować? W poniższym artykule podpowiemy Ci, jak dobrać odpowiedni dewar azotowy i gdzie go kupić.

Dewar azotowy – co musisz o nim wiedzieć?

Dewar azotowy jest pojemnikiem o specjalnej budowie i na pierwszy rzut oka przypomina termos. Składa się z dwóch ścianek, pomiędzy którymi znajduje się niskie ciśnienie, a także szczelnego korka. Dzięki temu jest w stanie zapewnić ciekłemu azotowi właściwe dla niego warunki, czyli ekstremalnie niską temperaturę – skroplony azot wrze bowiem w -196℃. Dewary umożliwiają zarówno transport, jak i przechowywanie ciekłego azotu. Co także ważne, ich zadaniem jest nie tylko zagwarantowanie odpowiednich warunków skroplonemu azotowi, ale także zabezpieczenie przed nim otoczenia. Choć substancja ta jest nietoksyczna, to ze względu na swoją niską temperaturę w kontakcie z nieosłoniętymi tkankami może powodować odmrożenia i oparzenia.

Na co zwrócić uwagę, wybierając dewar azotowy?

Choć wszystkie dewary azotowe zbudowane są podobnie, to poszczególne pojemniki mogą różnić się od siebie pod kilkoma względami. Wybierając odpowiedni, należy więc zwrócić uwagę na:

– rodzaj naczynia – na rynku dostępne są dwa rodzaje dewarów azotowych, a mianowicie dewary transportowe i dewary biologiczne. Te pierwsze są wykorzystywane najczęściej i służą do przewożenia i przechowywania ciekłego azotu – znajdziesz je np. tutaj: https://www.cryogenshop.pl/transportowe. Dewary biologiczne są natomiast wyposażone w specjalne kanistry, które stosuje się do transportu i magazynowania zamrożonych w skroplonym azocie zasobów biologicznych, np. komórek i tkanek;

– pojemność dewara – wpływa nie tylko na to, ile skroplonego azotu można umieścić w zbiorniku, ale także na to, jak długo można utrzymać związek w naczyniu. Mimo nowoczesnych technologii strat substancji nie da się niestety uniknąć. W pewnym stopniu stale ulatnia się ona z pojemnika. Zasada jest tu stosunkowo prosta – w mniejszych naczyniach ciekły azot można przechowywać krócej, natomiast w większych dłużej;

 jakość pojemnika i jego bezpieczeństwo – praca z ciekłym azotem musi być przede wszystkim bezpieczna. Aby tak było, naczynie musi spełniać wymagane normy – najlepiej, jeśli potwierdzają to stosowne certyfikaty. Wybierając dewar azotowy, stawiaj więc na renomowanych dostawców, którzy cieszą się dobrymi opiniami w branży.

Ciekły azot ma ogromny potencjał, ale jest też substancją wymagającą i w pewnych sytuacjach niebezpieczną. Wybierając sprzęt do pracy z tym związkiem, stawiaj przede wszystkim na solidne, sprawdzone rozwiązania. Pamiętaj też, że nawet najlepszy dewar azotowy to jeszcze nie wszystko. Korzystając z tego związku, należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa i stosować właściwe akcesoria ochronne.

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.