Kawa to napój, który można przygotować na wiele sposobów. Największą popularnością cieszą się ekspresy ciśnieniowe oraz przelewowe, które pozwalają uzyskać aromatyczny, smaczny napój. Czy jest w obu przypadkach ma on takie same właściwości? Która kawa jest lepsza – z ekspresu ciśnieniowego czy przelewowego?
Jak powstaje kawa w ekspresie przelewowym, a jak w ciśnieniowym?
Patrząc na samą budowę ekspresu ciśnieniowego i przelewowego, można stwierdzić, że kawa w obu przypadkach będzie przygotowywana inaczej. W ekspresach ciśnieniowych, jak sama nazwa wskazuje, wykorzystuje się wysokie ciśnienie, pod którym przepuszczana jest niemal gorąca woda. Tymczasem przy ekspresach przelewowych nie mamy do czynienia z ciśnieniem, a ze specjalną grzałką, która podgrzewa wodę do 90-96 stopni Celsjusza. Następnie przelewa się ona przez mieloną kawę, tworząc napój.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego czy przelewowego – która jest lepsza?
Ekspresy ciśnieniowe na ogół cieszą się lepszą opinią niż ekspresy przelewowe. Wszystko dlatego, że zwykle są to zaawansowane technicznie urządzenia, które pozwalają przygotować różnego rodzaju napoje kawowe. Ponadto ekspresy ciśnieniowe są droższe niż przelewowe, a jak sądzi wielu, za ceną podąża jakość. Jak jest naprawdę? Rzeczywiście, kawa z ekspresu ciśnieniowego uchodzi za najzdrowszą i najsmaczniejszą. Wszystko dlatego, że w procesie wytwarzania napoju zmielone ziarna narażone są w mniejszym stopniu na utratę cennych wartości. Jeśli dodatkowo zmielimy je bezpośrednio przed przygotowaniem kawy, ograniczmy straty smaku i aromatu do minimum. Kawa z ekspresu ciśnieniowego zawiera związki antyoksydacyjne, pozytywnie wpływające na nasz organizm. Oczywiście, duże znaczenie ma również rodzaj ziaren, jakie wybierzemy. Kawa Lavazza czy kawa Dallmayr zawsze smakują doskonale, natomiast te z niższej półki cenowej mogą nas negatywnie zaskoczyć. Kawa z ekspresu przelewowego zawiera mniej cennych dla zdrowia związków, których nie przepuszcza założony filtr. Jeśli dodatkowo ekspres wykonany jest z elementów plastikowych, które mogą wchodzić w reakcję z prawie gorącą wodą, istnieje ryzyko wytworzenia szkodliwych związków chemicznych.
Ekspres ciśnieniowy czy przelewowy – który wybrać?
Mając na uwadze tylko i wyłącznie właściwości kawy oraz jej niepowtarzalny smak, lepszym wyborem będzie ekspres ciśnieniowy. Oczywiście, kluczem do sukcesu jest zakup odpowiedniego modelu oraz sięganie po najwyższej jakości ziarna kawy. Ekspres ciśnieniowy będzie też odpowiednim wyborem dla osób, które lubią kawę z dodatkiem spienionego mleka. Umożliwia on przygotowanie macchiato albo cappuccino. Ekspres przelewowy będzie dobrym rozwiązaniem w przypadku, gdy chcemy nieco zaoszczędzić, a dodatkowo nie mamy zbyt wiele miejsca na kuchennym blacie. Urządzenia te są nie tylko tańsze, ale również zajmują mniej miejsca. Rodzaj ekspresu należy więc dostosować do naszych potrzeb i możliwości finansowych. Koneserzy zdecydowanie wybierają urządzenia ciśnieniowe, a osoby, które po kawę sięgają okazyjnie – przelewowe. Ekspres ciśnieniowy lepiej sprawdzi się w dużych firmach, w których na co dzień korzysta z niego sporo osób. Z jego pomocą szybko przygotujemy ulubiony napój, co jest korzystne przy dużej liczbie pracowników – ekspresy przelewowe najczęściej nie zdają egzaminu w tej sytuacji.