Na pierwszy rzut oka twoja kuchnia może wydawać się nieskazitelna, ale w rzeczywistości skrywa wiele tajemnic. Tłuszcz na okapie, kamień na kranie i przypalona płyta grzewcza to zaledwie początek. Doraźne sprzątanie sprawdzi się na co dzień, ale raz na jakiś czas dobrze jest przywrócić blask nawet najtrudniejszym do wyczyszczenia miejscom. Dlatego zebraliśmy najlepsze wskazówki, które pomogą ci uporać się z największymi wyzwaniami kuchennych porządków.

Chyba każdy się zgodzi, że czystość w kuchni to podstawa. Zwłaszcza teraz, gdy higiena jest wskazana bardziej, niż zwykle. Co zatem zrobić z miejscami, które za wszelką cenę stronią od czystości i nieustannie niweczą twój trud?

1 Czego oczy nie widzą, czyli czysty okap

Na pierwszym miejscu, w kategorii najbardziej czasochłonnych w czyszczeniu i jednocześnie najbardziej zabrudzonych miejsc w kuchni, jest okap. I nie chodzi oczywiście o samą obudowę, którą wystarczy przetrzeć ściereczką z płynem. Najważniejsze jest to, co niewidoczne dla oczu, czyli pochłaniane opary, kurz i tłuszcz, osadzające się w jego wnętrzu. Zastanawiasz się, jak wyczyścić go szybko i skutecznie? Na początku zdejmij kratkę i oceń stopień zabrudzenia. Jeśli jest bardzo źle, sięgnij po szorstką, ale nie rysującą gąbkę i roztwór wody z octem (1:1). Jeśli kratka nie jest bardzo zanieczyszczona, wystarczy, że użyjesz ściereczki z mikrofibry nasączonej olejem. Olej rozpuści tłusty nalot, a zarazem zadba o połysk metalowych części. Przydadzą ci się również ściereczki na rolce – zbierzesz nimi nadmiar wody i wypolerujesz powierzchnię okapu.

fot. hay.com

2 Zlew bez kamienia

Kamienne zlewy mają swój urok, jednak zupełnie inaczej jest w przypadku zlewów kamieniem pokrytych. Wapienny nalot to bez wątpienia zmora armatury oraz powierzchni aluminiowych. Jak szybko usunąć kamień bez konieczności intensywnego szorowania i ryzyka zarysowania zlewu? Możesz skorzystać z tradycyjnych rozwiązań, jak gąbka i mleczko czyszczące, ale istnieją prostsze sposoby. Dwustronne ściereczki do armatury skutecznie i delikatnie oraz bez detergentów usuwają wapienny osad.

3 Płyta grzewcza na błysk

Zdarzają się sytuacje, kiedy nawet szybkość reakcji na niewiele się zda. Jedną z nich jest moment, w którym zawartość garnka wykipi na gorącą kuchenkę. Gdy na ratunek jest już za późno, najlepiej darować sobie wielokrotne wycieranie w trakcie gotowania i poczekać z czyszczeniem aż płyta ostygnie. W tym przypadku również sięgnij po ocet oraz zmywak przeznaczony do stali nierdzewnej i innych delikatnych powierzchni. Mocno przypaloną płytę najlepiej na kilka minut przykryj ściereczką nasączoną roztworem i dopiero później wyczyść. Nie zdrapuj przypalonej żywności nożem lub innym ostrym przedmiotem – może to przynieść efekt odwrotny od zamierzonego, niszcząc płytę na dobre. Lustrzany blask uzyskasz, używając od czasu do czasu płynu do mycia płyt ceramicznych i indukcyjnych.

4 Podłoga idealnie wyczyszczona

Gotowanie to nie tylko zabrudzony blat, kuchenka i zlew, ale i podłogi. Większą powierzchnię bez problemu można przetrzeć dowolnym mopem. Kluczowe są jednak narożniki oraz dolne krawędzie szafek, gdzie najchętniej zbiera się brud. Trudno dostępne miejsca bez problemu wyczyści mop o trójkątnej końcówce. Dzięki niemu bez moczenia rąk i nadwyrężania pleców przywrócisz blask całej podłodze, a także fugom. Po zakończonych porządkach wystarczy odwirować nakładkę w wiadrze i wyprać w pralce.


fot. hay.com

5 Wentylacja pełną parą

Kratka wentylacyjna jest niezwykle istotna w domach korzystających z instalacji gazowej, dba także o stałą cyrkulację powietrza w budynku, utrzymując wilgoć na właściwym poziomie. Wszystko to, co możesz znaleźć w okapie, po części odkłada się także na kratce wentylacyjnej. Dodać do tego należy również drobny pył, który przynoszony jest z zewnątrz. Przed czyszczeniem delikatnie zdemontuj kratkę, nie dotykaj przy tym ściany, ponieważ bardzo łatwo możesz zostawić na niej ciemne smugi z kurzu i pyłu. Kratka zazwyczaj nie wymaga długiego szorowania, a jednie dokładnego przetarcia. Do wszystkich zakamarków najlepiej dotrze mały pędzelek malarski lub nóż owinięty cienką ściereczką.

5 miejsc, które najtrudniej posprzątać w kuchni
Oceń ten post

Polacane:

O Autorze

Mat. Redakcyjne

Magazyn Together - Rodzinna strona Trójmiasta

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany