Druga część bestsellera Karoliny i Macieja Szaciłłów „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” to podróż w krainę smaku dla tych, którzy w codziennym biegu na trasie buro-dom nie mają czasu na zdrowy posiłek.
Kolejna książka gotującej z zapałem pary, poza tygodniowymi menu inspirowanymi potrawami z różnych stron świata, ma nowy rozdział: „Upiekło mi się”, a w nim przepisy na zdrowe pieczywo m.in. autorskie kukurydziano-amarantusowe tortille, żytnie chlebki pita na zakwasie czy kokosowo-ryżowe chlebki roti.
To kulinarna (i nie tylko) wyprawa do kolejnych, dotąd nieznanych zakątków świata m.in. na Sri Lankę lub Hawaje. To próba wyjścia poza strefę (kulinarnego) komfortu i odnalezienie własnej intuicji w gotowaniu. A przede wszystkim – sposób na szybkie, smaczne i zdrowe posiłki do pracy…
Jedzenie do pracy kojarzy się głównie z drugim śniadaniem.
W książce znajdziemy jednak nie tylko przepisy na nie. Są tu także pełnowartościowe obiady, kolacje, a nawet desery. Wszystkie urzekające egzotycznymi nazwami..
Każdy dzień przygotowanego przez autorów menu inspirowany jest kuchnią innego kraju, dzięki czemu trudno tu o monotonię. Zatem dla każdego, kto zdecyduje się gotować według ich przepisów to podróż po smakach świata.
Poradnik to nie tylko przepisy, to także wytłumaczenie ważnych kulinarnie i zdrowotnie kwestii. Takich, jak zmiany w piramidzie żywienia obowiązującej od niedawna, znaczenie i sens dokonywania drobnych nawyków w jedzeniu, które mogą, nawet w krótkiej perspektywie, wyjść nam na zdrowie – jak na przykład zastosowanie zamienników dla białego cukru.
„Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” to książka przeznaczona dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i (co gorsza) nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Bez względu na to, czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny.
Dzięki tej książce nauczycie się przyrządzać pyszne potrawy, w rozsądnym czasie i budżecie, a co więcej – łatwe do zabrania na wynos.
W książce znajdziesz:
• proste, odpowiednio zbilansowane, szybkie w przygotowaniu tygodniowe menu do pracy inspirowane smakami światowych kuchni,
• w ramach planów tygodniowych: całodzienne menu – przepisy na śniadanie, lunch, przekąskę i kolację,
• łatwe do wykorzystania listy zakupów.
O autorach:
Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Maciej od lat gotuje dla widzów w znanych i lubianych programach telewizyjnych. Napisali (razem lub z innymi autorami) kilka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu.
W bieżącym roku ukazały się w Wydawnictwie Zwierciadło ich inne książki, w tym: „Detoksy dla zdrowia i urody”.