Płyty indukcyjne są coraz częściej spotykanym elementem wyposażenia kuchni. Na rynku wciąż pojawiają się nowe modele sprzętów, a klienci mogą liczyć na naprawdę szeroki wybór. Podpowiadamy, które urządzenie sprawdzi się najlepiej i czym kierować się przy zakupie. Na czym w ogóle polega działanie płyty i dlaczego zaczyna wypierać tradycyjne przyłącza gazowe? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w poniższym artykule.
Indukowanie prądów wirowych
Szczegóły działania płyty indukcyjnej mogłyby wydawać się skomplikowane. Najważniejszy dla użytkownika jest fakt zamiany energii elektrycznej na cieplną. Wytwarzane jest pole elektromagnetyczne, co wymaga używania naczyń wykonanych ze specjalnych metali. Na dnie takiego naczynia indukują się prądy wirowe, a w efekcie możemy cieszyć się ciepłym posiłkiem. W porównaniu do tradycyjnych form grzania jest to rozwiązanie bardzo bezpieczne i energooszczędne. Czas gotowania jest też znacznie skrócony, a płyta nie sprawia trudności w czyszczeniu. Wiele zależy jednak od modelu wybranego urządzenia i założeń producenta. Sama technologia daje bardzo wiele możliwości, ale ważne jest jej umiejętne wykorzystanie i zastosowanie materiałów o odpowiedniej jakości.
Rozmiar płyty indukcyjnej
Wybór rozmiaru płyty uzależniony jest przede wszystkim od planowanej przez klienta zabudowy i indywidualnych potrzeb. Warto dobrze przemyśleć ilość pól grzewczych. W przypadku rodzin i osób, które lubią gotować, dobrze sprawdzą się cztery pola – na rynku można jednak znaleźć także warianty z sześcioma polami. Osoby starsze, single lub właściciele mieszkań na turystyczny wynajem często zadowalają się mniejszymi płytami, o jednym lub dwóch palnikach. Spore znaczenie ma także moc przyłączeniowa. Największe modele wymagają podłączenia wszystkich trzech faz, najmniejsze będą działać przy jednej.
Szerokości poszczególnych modeli mogą wahać się od 29 do 91 cm. Tak duża różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Innym wymiarem, który trzeba rozważyć jest grubość. Producenci prześcigają się w tworzeniu coraz płytszych i smuklejszych płyt, które są proste w montażu i nadadzą się prawie do każdej kuchni.
Wykończenie i odporność na uszkodzenia
Każdy, kto kupuje płytę indukcyjną, myśli o inwestycji długofalowej. Kruszące się szkło lub uciążliwe zarysowania z pewnością nie są brane pod uwagę. Na rynku oferowane są urządzenia z trzema rodzajami wykończenia:
· metalową ramką wokół szkła,
· szkłem frezowanym na rantach,
· brakiem frezu.
Pierwsze rozwiązanie jest zabezpieczeniem przed kruszeniem materiału i sprawia, że płyta ma delikatne wgłębienie. Drugie jest polecane dla osób montujących płytę na blacie. Trzecie najlepiej sprawdza się przy pełnej zabudowie, gdzie brzegi płyty są otoczone przez materiał blatu i nie mogą zostać uszkodzone, ponieważ nie ma do nich dostępu. Taka opcja wymaga współpracy z dobrym stolarzem.
Płyta może być wykonana ze szkła hartowanego lub ceramicznego. Większość modeli różni się od siebie wykończeniem. Lepszy połysk czy mat? Na powierzchniach matowych zarysowania mogą być bardziej widoczne.
Funkcje i sterowniki
Sterowanie płytą indukcyjną powinno być proste i intuicyjne. Warto przed zakupem przyjrzeć się sposobom zmiany ustawień i sprawdzić, czy są one zrozumiałe. Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość automatycznego regulowania pracą okapu. Niektóre płyty mogą włączać i sterować ustawieniami okapu w zależności od intensywności gotowania (źródło tutaj).
Rodzinom z małymi dziećmi może przydać się blokada płyty, która chroni maluchy przed poparzeniami i niekontrolowanym działaniem sprzętu. Podstawową cechą indukcji jest automatyczne wykrywanie obecności garnka. Łączenie pól pozwala na ogrzewanie większych naczyń na większym obszarze. Timer służy do ustawienia czasu gotowania, a Power Booster do szybkiego trybu z maksymalną mocą urządzenia.
Przy wyborze płyty indukcyjnej warto zwrócić szczególną uwagę na jej rozmiar i rodzaj przyłącza. Urządzenia mogą mieć najprostszy zestaw funkcji lub zaawansowane sposoby sterowania i nowoczesne dodatki. Które z nich są najlepsze? Wszystko zależy od potrzeb użytkownika.