Spotkania z przyjaciółmi i rodziną wymagają zaplanowania menu. Jedni decydują się na zamówienie cateringu, a inni na własnoręcznie przygotowane przekąski. To drugie rozwiązanie pozwala nam wybrać przepisy na przekąski imprezowe dostosowane do potrzeb naszych oraz gości, a przy okazji także popisać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. To także świetne rozwiązanie dla osób, które kochają gotować oraz chcą zaserwować coś naprawdę wyjątkowego.
Jakie powinny być idealne przekąski imprezowe?
Z przyjaciółmi i bliskimi najchętniej spotykamy się w domu. Okazji do takiego spotkania może być bardzo wiele – ważne rozgrywki sportowe, premiera ulubionego programu w tv czy film, który już dawno planowaliśmy wspólnie obejrzeć. Także urodziny, sukcesy w pracy oraz inne ważne wydarzenia najlepiej świętuje się z przyjaciółmi w domowym zaciszu. Na gospodarzu ciąży jednak jeden podstawowy obowiązek – musi zadbać o przygotowanie smacznych i urozmaiconych przekąsek, które umilą wieczór oraz sprawią, że goście opuszczą nasz dom syci i w dobrym nastroju.
Przepisy na przekąski imprezowe to bardzo szeroka kategoria kulinarna, która mile zaskoczy każdego miłośnika dobrego jedzenia. Wśród nich znajdują się propozycje wielu, bardzo różnorodnych dań, które łączy prostota przygotowania, atrakcyjny wygląd na talerzu oraz uniwersalny smak, odpowiedni praktycznie dla każdego. Przepisy na przekąski to zarówno słodkie, jak i wytrawne propozycje, które zaspokoją głód oraz pozwolą przegryźć coś smacznego podczas oglądania telewizji, gry czy po prostu świętowania ważnego wydarzenia. Co ciekawe, zestaw smacznych przekąsek wcale nie musi być kaloryczny i niezdrowy – przepisy na imprezowe zakąski to bowiem także lekkie, bazujące głównie na warzywach i owocach przysmaki w wersji fit, które można jeść bez obaw o linię.
Jakie składniki warto wykorzystać do przygotowania przekąsek na imprezę?
Przekąski imprezowe to szybkie i mało wymagające w przygotowaniu dania, z których realizacją poradzi sobie każdy. Przepisy na szybkie przekąski sprawdzą się zarówno dla osób zaawansowanych w kuchni, jak i początkujących miłośników gotowania, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w tej fascynującej, pobudzającej wszystkie zmysły dziedzinie. Dobór poszczególnych składników, które wykorzystamy do stworzenia imprezowego menu zależy od wybranego przepisu oraz naszych gustów kulinarnych. Jeśli zależy nam na przygotowaniu uniwersalnego zestawu przekąsek, który przypadnie do gustu każdego gościa, warto wybrać kilka różnych przepisów i w oparciu o nie opracować menu.
Przekąski imprezowe nie mogą obyć się bez dodatku przypraw. To one nadają każdemu daniu głębszego smaku i aromatu, a niektóre z nich także dodatkowo podnoszą walory dekoracyjne przystawek sprawiając, że na talerzu prezentują się niczym małe dzieła sztuki. Przyprawy, które zdecydowanie warto wykorzystać przy przekąskach, to m. in. kolorowy pieprz, chili, bazylia, tymianek, drobnoziarnista sól, oregano, kakao, kardamon, cynamon i wiele innych. Dodatki, które najlepiej pasują do konkretnej przekąski są wyszczególnione w każdym przepisie.
Sprawdzone przepisy na szybkie przekąski
Wpisując w wyszukiwarce frazę „pomysł na przekąski” otrzymamy tysiące różnych propozycji. Nie sposób wypróbować ich wszystkich, a tak duży wybór przepisów sam w sobie może przyprawić o zawrót głowy. Specjalnie z myślą o osobach, które właśnie stoją przed wyzwaniem skomponowania smakowitego imprezowego menu, przygotowaliśmy zestawienie trzech sprawdzonych pomysłów na szybkie i smaczne przekąski na każdą okazję. Nasze przepisy na szybkie przekąski to dania proste w przygotowaniu, smaczne oraz idealnie dostosowane do charakteru domowych spotkań.
Tarta z pomidorami i mozzarellą
Tarta większości z nas kojarzy się ze słodkim, chrupiącym wypiekiem. Z powodzeniem możemy ją jednak przygotować także w wersji wytrawnej, która świetnie sprawdzi się w roli przekąski imprezowej. Jest o tyle prosta w przygotowaniu, że jako bazę możemy wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Do realizacji tego przepisu potrzebujemy: 1 opakowania ciasta francuskiego, 3 szt. jajek, 400 ml śmietanki 30%, 3 szt. pomidorów zwykłych, 3 szt. pomidorków koktajlowych, 1 szt. mozzarelli, 1 kostki sera feta, pieprzu kolorowego, 1 łyżki oregano, szczypty soli oraz ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej.
Foremkę do wypieku tarty natłuszczamy i wykładamy ciastem francuskim. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i zapiekamy przez ok. 15 min. w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku – wyjmujemy i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy farsz – łączymy jajka ze śmietaną i przyprawami (oprócz oregano), wylewamy masę na ciasto, układamy pomidory pokrojone w plastry i mozzarellę. Posypujemy oregano i pieczemy przez 20-25 min. aż farsz się zetnie. Przed podaniem na stół dekorujemy tartę serem feta i kiełkami.
Śledzik na jabłku
Połączenie owoców z rybą? Brzmi niecodziennie i tak też smakuje! Drugi pomysł na przekąski to śledzik na jabłku, który świetnie sprawdzi się na każdą domową imprezę. Do przygotowania tej oryginalnej propozycji potrzebujemy 3 szt. śledzi matjas, pół jabłka, 50 ml śmietany 18% ćwiartki cebuli czerwonej, soku z połówki cytryny, 1 łyżeczki tabasco, pieprzu, soli i koperku do smaku.
Przygotowanie śledzika na jabłku jest banalnie proste – kroimy jabłko na cienkie plastry i układamy na talerzu. Mieszamy ze sobą śmietanę, cebulę, sok z cytryny i przyprawy, a następnie polewamy sosem jabłka. Rolujemy śledzie i układamy je na jabłkach. Dla ozdoby możemy posypać przekąski świeżym lub suszonym koperkiem.
Naleśniki czekoladowe z owocami
Trzecią propozycją przekąski imprezowej jest danie na słodko. Naleśniki czekoladowe świetnie sprawdzą się jako imprezowy deser, który będzie stanowił miłą odmianę po wytrawnych przysmakach. Do przygotowania placków potrzebujemy: 2 jajek, 2-4 łyżek mąki, 1 szkl. maślanki, 1 szkl. mleka, 2 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżek kakao, pół łyżki cynamonu, 2 łyżek cukru pudru i 2 łyżeczek cukru waniliowego. Do przygotowania nadzienia: 1 serek homogenizowany, pół łyżeczki kardamonu, 2 łyżek płatków migdałowych i tyle samo rodzynek.
Łączymy ze sobą składniki na naleśniki i miksujemy je na gładką masę. Odstawiamy na 10 min. i w tym czasie przygotowujemy nadzienie, mieszając ze sobą poszczególne składniki. Gotową masę wkładamy do lodówki. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron. Kiedy są gotowe, każdy z nich smarujemy serkiem, zwijamy w rulon, posypujemy wybranymi owocami i cukrem pudrem.