Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Pestki dyni – dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
pumpkin-seeds-

Pestki dyni – dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?

Dynia to warzywo sezonowe, które zawiera cenne składniki odżywcze. Jednak wciąż niewiele osób zna właściwości dyni i wie jak wykorzystać ją w kuchni. Większość odmian dyni posiada pestki, które po odpowiednim przygotowaniu, również można spożywać. Wyjaśniamy, dlaczego warto po nie sięgać.

Pestki dyni można z powodzeniem przygotować w zaciszu własnego domu. Wystarczy powybierać je z wydrążonego miąższu warzywa. Zadanie to jest dość łatwe, ale bardzo czasochłonne. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowego produktu, jakim są pestki dyni. Te małe i niepozorne ziarenka przynoszą wiele korzyści dla zdrowia. Mają nie tylko wyjątkowy smak, ale też mnóstwo zalet. Jak wykorzystać pestki dyni w kuchni? Sprawdź nasze sposoby na spożywanie tych zdrowych nasion.

Poznaj właściwości pestek dyni

Nasiona to ważny produkt, z którego wyrastają zdrowe i silne warzywa. Na tym jednak ich rola się nie kończy. Zarówno nasiona, jak i pestki jadalne można następnie spożywać, aby dostarczyć organizmowi witamin i minerałów. Najlepszym przykładem są pestki dyni – prawdziwa skarbnica cennych związków, które sycą i odżywiają! Są bogate przede wszystkim w witaminę E, A, C i D. Ponadto, są źródłem żelaza, fosforu i cynku. Kobiety docenią je za świetny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. W składzie pestek dyni znaleźć można również cenne tłuszcze, w których przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Spożywanie odpowiedniej ilości wspomnianych kwasów tłuszczowych jest również ważne w okresie ciąży. Warto wtedy zadbać o codzienną dawkę pestek dyni. Zbilansowana w ten sposób dieta jest także pomocna podczas problemów z obniżonym nastrojem i zasypianiem. Dlaczego? Otóż pestki dyni zawierają cenny składnik, jakim jest tryptofan. Hormon ten odpowiada na regulowanie rytmu dobowego u ludzi. Jego niedobór może powodować problemy ze snem. Tryptofan bywa także nazywany hormonem szczęścia!

Jak spożywać pestki dyni?

Po pestki dyni sięgamy najczęściej jako samodzielną przekąskę. Tymczasem sposobów na ich wykorzystanie jest o wiele więcej. Warto przy tym wspomnieć, że zalecana dzienna dawka pestek dyni to dwie łyżki stołowe, czyli około 20 gramów. Zazwyczaj zjadamy je w formie surowej lub też uprażone na patelni. Tak przygotowane są idealnym chrupiącym dodatkiem do wszelkich sałatek, ale też zupy typu krem. Innym sposobem na wykorzystanie pestek dyni jest przygotowanie domowych krakersów. Trudno o bardziej zdrową i pyszną przekąskę. Wystarczy namoczyć pestki w wodzie, zblendować, a następnie gotową masę upiec i pokroić na mniejsze kawałki. Poddana takiej obróbce dynia polecana jest dla osób, u których powoduje ona problemy z trawieniem. Ciekawym produktem jest olej, który wytwarza się podczas prażenia, a następnie tłoczenia na zimno pestek dyni. Ten nieco mętny płyn o charakterystycznym smaku wykorzystać można jako składnik dressingu w daniach na zimno, przystawkach i sałatkach.

Oceń