Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Menu weselne – lista przykładowych, najlepszych dań
img 1757 wp

Menu weselne – lista przykładowych, najlepszych dań

Dobre jedzenie to jeden z elementów wesela, który goście często wspominają i doceniają. Warto więc zadbać o pyszne dania. Rosół i schabowy to klasyka, ciągle ceniona na weselach. A może jednak chcesz postawić na nowoczesną kuchnię? Trzeba też pomyśleć o przystawkach i deserze. Oto pomysły na weselne menu w wersji tradycyjnej i nowoczesnej! Zainspiruj się!

Tradycyjne dania przykładowe menu weselne

Wesela oparte na tradycyjnej kuchni mają swój niepowtarzalny urok i często cieszą się dużym uznaniem wśród gości. Klasyczne dania, które są od lat obecne na polskich stołach weselnych, potrafią zadowolić każde podniebienie. Oto przykładowe menu weselne w tradycyjnym stylu, które obejmuje zupy, mięsa, dodatki, desery oraz przystawki na zimno.

Zupy

Zupy stanowią nieodłączny element tradycyjnego polskiego wesela. Najczęściej serwowane są:

rosół z makaronem aromatyczny i klarowny bulion z kawałkami drobiu, podawany z domowym makaronem to klasyka polskiego wesela;żurek z kiełbasą i jajkiem zupa na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy i jajka na twardo, jest świetną alternatywą dla rosołu;barszcz czerwony z pasztecikami – delikatny barszcz z buraków, serwowany z pasztecikami z mięsem lub kapustą.

Możesz zaserwować jedną zupę lub kilka, dając swoim gościom wybór.

Mięsa

Tradycyjne mięsa to podstawa polskiego wesela. Najpopularniejsze pieczyste to:

kotlet schabowy panierowany schabowy podawany z ziemniakami i kapustą doskonały dla każdego;kotlet de volaille soczysty i wypełniony maślanym nadzieniem z dodatkami to ulubione mięso wielu gości;zrazy wołowe roladki wołowe nadziewane boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą, inspirowane kuchnią śląską.

Takie mięsne menu na wesele z pewnością docenią goście, ceniący tradycję. 

Dodatki do mięs

Dodatki są niezbędne, aby dopełnić smak głównych dań mięsnych. Przyjęcie weselne w tradycyjnym stylu nie obędzie się bez takich dodatków, jak:

ziemniaki z koperkiem;kapusta zasmażana smażona kapusta z boczkiem i cebulą, doskonała do mięs;kluski śląskie miękkie kluski z dziurką, idealne do sosów;surówka tu można postawić na tradycyjne buraczki, ale także surówkę z pora, marchewki czy kapusty kiszonej.

Desery

Nie może zabraknąć słodkości, które są uwielbiane przez wszystkich gości:

sernik tradycyjny na kruchym spodzie, często z dodatkiem rodzynek. To ulubione ciasto wielu gości;makowiec  ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, zwijane w rolkę t bardzo tradycyjny, polski deser;szarlotka kruche ciasto z soczystymi jabłkami i cynamonem. Może być podawane z bitą śmietaną czy lodami.

Kuchnia polska obfituje w smakowite ciasta. Wybierz takie, które są lubiane w Waszych rodzinach.

Przystawki na zimno

Przystawki na zimno to doskonały sposób na urozmaicenie menu i zadowolenie gości. Tradycyjne menu weselne może obejmować:

tatara wołowego drobno siekana wołowina podawana z żółtkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym. Trzeba pamiętać, że w upalne dni może to danie nie być najlepszym wyborem. Lepiej serwować go w czasie wesel odbywających się w miesiącach jesiennozimowych;śledź w śmietanie  bardzo lubiany dodatek w czasie wesela, który docenią zwłaszcza goście ze starszego pokolenia;galaretka drobiowa delikatne kawałki kurczaka w galaretce z warzywami to idealna przekąska pomiędzy tańcami.

Tradycyjne menu weselne z pewnością zadowoli gości, zapewniając im smaki znane i lubiane od lat.

Nowoczesne menu propozycje dań

Jeśli dobrze znasz preferencje Waszych gości i wiesz, że nowoczesna kuchnia przypadnie im do gustu, warto postawić na nieco inne dania główne i przystawki. Warto sprawdzić także, czy wśród gości nie ma wegetarian i wegan, by im także zapewnić dania gorące i zimne przekąski. Oto lista inspiracji na nowoczesne menu weselne.

Zupa krem i nie tylko

Nowoczesne zupy to elegancka i smak, który zachwyci gości. Możesz wybrać:

krem z pomidorów z bazylią to klasyczny krem z dojrzałych pomidorów, z dodatkiem świeżej bazylii i oliwy z oliwek, inspirowany kuchnią włoską;francuską zupę rybną bouillabaisse to bogata zupa rybna z południa Francji, z kawałkami ryb, owocami morza, warzywami i aromatycznymi ziołami;zupę krem z pieczonej papryki z dodatkiem śmietany i świeżych ziół lekka i przyjemna.

Dania kuchni świata

Dania kuchni świata wprowadzą różnorodność i egzotykę na Waszym weselnym stole. Oto lista pełna inspiracji:

tacos z kurczakiem i guacamole miękkie tortille wypełnione soczystym kurczakiem, guacamole, salsą pomidorową i kwaśną śmietaną;curry z krewetkami i ryżem jaśminowym aromatyczne danie z krewetkami w sosie curry, podawane z puszystym ryżem jaśminowym;sushi różnorodne rodzaje sushi, takie jak nigiri, maki i sashimi, serwowane z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem, doskonałe dla miłośników kuchni japońskiej.

Dania wegańskie

Nowoczesne menu powinno uwzględniać potrzeby wegan. Oto smaczne i kreatywne dania dla gości, którzy cenią menu wegańskie:

tarta z warzywami i tofu delikatne ciasto z nadzieniem z grillowanych warzyw i tofu, z dodatkiem ziół;sałatka z quinoa, awokado i granatem pożywna sałatka zwieńczona  sosem cytrynowomiętowym;lasagne z warzywami i sosem pomidorowym warstwowa lasagne z cukinią, bakłażanem, szpinakiem i aromatycznym sosem pomidorowym to ciepły posiłek na wegańskim stole.

Nowoczesne desery

Desery w nowoczesnym stylu zachwycą gości swoją kreatywnością i wyjątkowym smakiem. Możesz zaserwować:

panna cottę z mlekiem kokosowym i owocami egzotycznymi to delikatny deser z mleka kokosowego, podawany z sosem z owoców egzotycznych;mus czekoladowy z chili i solą morską to ciekawe połączenie smaku słodkiego i słonego może zachwycić wielu gości;tiramisu z matchą tadycyjny włoski deser w nowoczesnej odsłonie, wzbogacony o smak matchy.

Warto też zadbać o słodki stół. Taki candy bar zawsze robi wrażenie na gościach.

Przystawki na zimno inspiracje kuchni świata

Zimne przystawki inspirowane kuchnią świata wprowadzą różnorodność i z pewnością pozytywnie zaskoczą gości. 

bruschetta z pomidorami i bazylią chrupiące pieczywo z aromatycznymi pomidorami, świeżą bazylią i oliwą z oliwek;sałatka grecka  znana i lubiana. Lekka i bardzo smaczna;tapas z hiszpańską szynką Serrano i oliwkami małe przekąski w hiszpańskim stylu, idealne do wina.

Nowoczesne menu weselne jest smaczne i zapewnia gościom niezapomniane kulinarne doznania. Wybierając różnorodne dania i przystawki, zadowolisz każdego gościa i sprawisz, że Wasze wesele będzie wyjątkowe.

Punktem kulminacyjnym jest tort weselny, który też może być tradycyjny z biszkoptem i kremem, ale także nowoczesny. Obecnie bardzo popularne są torty musowe, wypełnione kremem, insertami i owocami. 

Warto na stołach gości ustawić menu weselne z godzinami, co pozwoli wszystkim już na początku zorientować się, jakie dania ciepłe, przekąski, desery i przystawki zostaną podane.

Idealne menu weselne istnieje! Będzie właśnie obecne na Twoim weselu. W Airport Hotel Okęcie zapewnimy Ci takie menu, o jakim marzysz!

Oceń