Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Masło orzechowe – smaczne urozmaicenie zbilansowanej diety
masło orzechowe na drewnianym blacie

Masło orzechowe – smaczne urozmaicenie zbilansowanej diety

Masło orzechowe to produkt, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Smaczna i do tego wartościowa pasta stworzona z orzechów ziemnych to przekąska, która świetnie wkomponuje się w jadłospis wegetarian, jak i wegan. To także doskonałe uzupełnienie cennych makroskładników w diecie sportowców. Jakie wartości odżywcze wyróżniają masło orzechowe? Jakie pasty orzechowe są dostępne na rynku i którą z opcji wybrać?

Masło orzechowe – wartości odżywcze

Masło orzechowe to wysokoenergetyczna przekąska, którą należy stosować z rozwagą – zbyt duże ilości produktu w codziennej diecie mogą m.in. sprzyjać zwiększeniu masy ciała. Nie należy jednak całkowicie rezygnować z orzechowych kremów, gdyż spożywane z umiarem, stanowią wartościowe źródło wielu cennych składników odżywczych i mogą świetnie urozmaicić zbilansowany jadłospis.

Klasyczne masło orzechowe to pasta stworzona w 100% z orzeszków ziemnych. Te zaś zawierają bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli składników pożądanych w codziennej diecie. W produkcie można wyróżnić przede wszystkim kwas oleinowy, zaliczany do grupy kwasów omega-9, który m.in. może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, wzmacniać naczynia krwionośne i przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Jednak kwas oleinowy to nie wszystko. Masło orzechowe zawiera bowiem również kwas linolowy zaliczany do grupy omega-6, który m.in. może wspierać pracę układu odpornościowego i wykazywać właściwości antyoksydacyjne, a także kwas alfa-linolenowy, należący do kwasów omega-3, który może pozytywnie wpływać na pracę serca czy mózgu.

Masło orzechowe to również źródło łatwo przyswajalnego białka, co sprawia, że produkt jest chętnie wykorzystywany przez sportowców, wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik, a także wśród osób stosujących diety roślinne, które poszukują alternatywnych źródeł białka. Krem orzechowy to produkt, który ma niski indeks i ładunek glikemiczny, dzięki czemu świetnie sprawdza się także jako element jadłospisu diabetyków i osób borykających się z insulinoopornością.

W paście stworzonej z orzechów arachidowych można znaleźć również wiele cennych mikroskładników. W maśle orzechowym obecne są składniki mineralne, takie jak potas, sód czy żelazo, jak również witaminy, m.in. witaminy z grupy B, witamina E czy C, co może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie organizmu. Co więcej, orzechowy krem zawiera błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Skład produktu i jego wartości odżywcze sprawiają, że masło orzechowe może stanowić codzienne, wartościowe uzupełnienie niemal każdej diety.

Skład i rodzaje masła orzechowego

Klasyczne masło orzechowe to produkt stworzony z fistaszków, czyli orzeszków ziemnych. Wśród dostępnych past orzechowych znaleźć można wyroby zawierające 100% orzechów, a także kremy, które mają różnego rodzaju dodatki.

różne rodzaje orzechów rozsypane na blacie

Często masło orzechowe zawiera dodatek cukru, soli lub utwardzonego tłuszczu palmowego, co niekorzystnie oddziałuje na zdrowie człowieka. Spotkać się można jednak również z orzechowymi kremami, które oprócz orzechów ziemnych zawierają np. kokosa czy sezam, co w ciekawy sposób może urozmaicić klasyczne masło orzechowe, nadając mu wyjątkowego posmaku.

Ponadto wśród kremów orzechowych dostępnych w OstroVit dostępnych można wyróżnić produkty o kremowej, gładkiej konsystencji, a także pasty typu crunchy, które zawierają również kawałki chrupiących orzechów. Tym samym konsument ma możliwość dobrania odpowiedniego kremu orzechowego do własnych upodobań i preferencji smakowych.

Masło orzechowe zwykle produkowane jest z orzechów ziemnych, jednak dostępne są również kremowe pasty z nerkowca czy migdałów. To doskonała alternatywa dla osób, którym nie odpowiada smak klasycznej orzechowej pasty uzyskiwanej z fistaszków.

5/5 – (2 głosów)