Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Makaron z serem i boczkiem – jak go zrobić?
Bacon Macaroni and Cheese

Makaron z serem i boczkiem – jak go zrobić?

Makaron z serem i boczkiem to przepis, do którego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Wyjątkowo prosty, szybki, a jednocześnie wyśmienity w smaku. Poczuj aromat wędzonej wieprzowiny i ciągnącego się sera, połączonych z sycącym makaronem. Wypróbuj jak najszybciej!

Makaron z serem i boczkiem – składniki

Do wykonania makaronu z serem i boczkiem będziesz potrzebować jedynie kilku prostych składników. Być może masz je już nawet w swojej kuchni. Są to:

  • 200 g dowolnego makaronu (najlepiej sprawdzi się penne, jednak możesz sięgnąć po taki, który masz pod ręką),
  • 150 g boczku,
  • 1 opakowanie WINIARY Pomysł na… Sycący makaron z ciągnącym serem,
  • 100 ml śmietanki 12%,
  • 200 g sera żółtego lub mozzarelli,
  • 1/3 pęczka szczypiorku,
  • szczyptę soli,
  • szczyptę pieprzu czarnego.

Opcjonalnie możesz także przygotować odrobinę prażonej cebulki, która dodatkowo podkreśli smak dania. Nie jest to jednak obowiązkowe, dlatego jeśli nie masz jej w swojej kuchni, podaj makaron z serem i boczkiem bez tego dodatku.

Z powyższych składników przygotujesz 2 porcje makaronu z serem i boczkiem.

Jak przygotować makaron z serem i boczkiem krok po kroku?

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia boczku w kosteczkę. Następnie rozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią boczek. Podgrzewaj, aż wytrąci się tłuszcz, a boczek stanie się lekko podpieczony. Mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia.

W międzyczasie połącz 700 ml zimnej wody z 100 ml śmietanki i całość dokładnie wymieszaj. Do tak powstałej mikstury wsyp opakowanie WINIARY Pomysł na… Sycący makaron z ciągnącym serem i ponownie wymieszaj. Na patelnię wrzuć surowy makaron i polej wcześniej przygotowanym sosem.

Danie na patelni gotuj tyle minut, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu makaronu. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Kiedy makaron będzie już gotowy, dodaj starty ser na patelnię. Dokładnie wymieszaj całe danie. Gdy ser się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).

Dokładnie umyj, osusz i posiekaj drobno szczypiorek. Wyłóż gotowy makaron z serem i boczkiem na talerz, formując go w gniazdo. Wierzch posyp szczypiorkiem i prażoną cebulką. Danie jest gotowe do podania!

Makaron z serem i boczkiem z piekarnika

Makaron z serem i boczkiem możesz także przygotować w piekarniku! To doskonała alternatywa dla tych, którzy chcą zrobić to danie jak najmniejszym nakładem sił. Wystarczy, że po podsmażeniu boczku przełożysz go do naczynia żaroodpornego, dodasz surowy makaron, zalejesz wodą ze śmietanką i dodasz opakowanie WINIARY Pomysł na… Sycący makaron z ciągnącym serem, a następnie wstawisz do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na około 35-40 minut. Po tym czasie posyp danie startym serem i zapiekaj przez kolejne 5 minut. Choć będzie ono przygotowywać się nieco dłużej niż w klasycznym przepisie, to jednocześnie nie wymaga stania przy ogniu, mieszania i znacznie zmniejsza obawy o przypalenie. Wybierz opcję najlepszą dla siebie!

Na jakie okazje sprawdzi się makaron z serem i boczkiem?

Makaron z serem i boczkiem to uniwersalne danie, które doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Przede wszystkim możesz go potraktować jako element swojego codziennego jadłospisu i ze smakiem zajadać w domowym zaciszu na obiad czy kolację. Jednocześnie taka potrawa doskonale sprawdzi się także wówczas, kiedy pojawią się goście. Makaronem z serem i boczkiem poczęstuj swoich znajomych lub rodzinę. Nada się nawet na bardziej uroczyste spotkania, np. urodziny czy świąteczny obiad.

5/5 – (1 głosów)