Przyjęcie weselne niegdyś kojarzone było z bardzo huczną zabawą oraz stołami uginającymi się od mięsnych potraw i alkoholu. Tradycja ta przetrwała do dnia dzisiejszego, jednak dobrobyt i wzrost poziomu życia sprawił, że wiele produktów można kupić na co dzień i nie stanowią już żadnej egzotyki.
Wszystko zaczyna się od pomysłu, w jakim stylu życzylibyśmy sobie zorganizować wesele. Jadłospis powinien być częścią tej misternie przygotowanej konstrukcji, jaką jest przyjęcie weselne. Stanowi jeden z głównych elementów, dlatego warto dokładnie przemyśleć upodobania kulinarne gości, w dużej mierze zależne od ich wieku. Ludzie starsi wolą bardziej tradycyjne potrawy, natomiast młodzież stawia na egzotykę i eksperymenty.
Podczas 12-godzinnego wesela podaje się zwykle od 4-5 ciepłych potraw, od zup poprzez dania mięsne i rybne. Podstawą dobrze ułożonego menu będzie różnorodność dań. Myślimy o każdym gościu, który może mieć niezwykłe upodobania kulinarne lub być wegetarianinem. Nie powinno więc zabraknąć ryb oraz warzyw. Pomiędzy ciepłymi przekąskami podawane są desery z likierem alkoholowym, natomiast owoce znajdują się na stołach przez cały czas, ponieważ są dobrym urozmaiceniem, a także elementem dekoracji.
Nieustannie modne są dodatkowe atrakcje kulinarne, jak kącik swojskich wędlin czy bufet sałatkowy. Obecnie bardzo dużą uwagę przykłada się do sposobu podania oraz dekoracji, dlatego na niektórych przyjęciach spotyka się także osobny bufet z weselnymi przystawkami, które są podgrzewane przez cały czas trwania imprezy. Atrakcje kulinarne stanowią dodatkowe urozmaicenie, szczególnie jeśli są swoistą nowością, jak np. czekoladowa fontanna, w której moczymy owoce czy bufet live cooking, gdzie kucharz na oczach gości przygotowuje pierogi, placki, a także naleśniki na słodko lub podpalane desery.
Jeśli zaś mowa o samych potrawach, to najczęstszym zwyczajem jest połączenie egzotyki z polską tradycją kulinarną, aby menu przypadło do gustu wszystkim gościom. Mogą się w nim zatem znaleźć grillowane mięsa i szaszłyki, łosoś na parze lub marynowany w trawie cytrynowej, a także carpaccio z tuńczyka itp. Dużym zainteresowaniem wciąż jednak cieszy się kuchnia tradycyjna, w której prym wiodą flaczki, bigos z kiełbaskami, rosół z kotletem szwajcarskim lub schabowym itp.
Pomysłów na atrakcyjne menu oraz interesujące przyjęcie weselne nie brakuje, jednak goście także doceniają zachowanie umiaru i optymalną ilość nowych, egzotycznych potraw w menu.