Komory chłodnicze i mroźnicze są niezbędnym wyposażeniem każdego lokalu gastronomicznego. Ich wielkość zależy od tego, ile chcemy w nich przechowywać produktów. Komory chłodnicze utrzymują temperaturą bliską zeru, dlatego służą do schładzania pożywienia, które łatwo ulega zepsuciu. Z kolei komory mroźnicze pozwalają na zamrożenie produktu, umożliwiając bezpieczne przechowywanie go przez długi czas. Dowiedzmy się, jak wybrać najlepszą komorę chłodniczą lub mroźniczą dla swojej restauracji.
Komory chłodnicze i mroźnicze – zalety
Lodówki, nawet bardzo duże, czasem mogą się okazać niewystarczające, aby bezpiecznie przechowywać żywność – zwłaszcza, jeśli prowadzimy restaurację lub dużą kawiarnię. Zapewnienie odpowiedniej, niskiej temperatury, pozwala także zachować świeżość, smak i wartości odżywcze produktów spożywczych. Dobrym rozwiązaniem, gdy chcemy schłodzić lub zamrozić dużą ilość jedzenie, są komory chłodnicze i mroźnicze. Do największych ich zalet należą:
- duża pojemność – można zakupić model dostosowany do naszych potrzeb, na rynku znajdziemy komory o kubaturze od 3 do nawet 150 m sześciennych,
- możliwość precyzyjnej regulacji temperatury – w chłodni powinna się ona wahać w granicach od 0 do 4 stopni C, a w mroźni najczęściej od -18 do -25 stopni C,
- bezpieczeństwo przechowywanych w nich produktów spożywczych – niska temperatura chroni przed rozwojem bakterii gnilnych oraz przed utratą wody z warzy i owoców,
- przyjazność dla środowiska – nowoczesna komora chłodnicza lub nie zawiera freonu.
Energooszczędna budowa komory chłodniczej gastronomicznej
Jak to się dzieje, że pomimo dużych gabarytów komór chłodniczych, możemy mówić o stosunkowo niewielkich kosztach ich użytkowania? Na zmniejszenie pochłaniania energii elektrycznej bardzo duży wpływa ma konstrukcja tych urządzeń. Komora chłodnicza do produktów spożywczych zbudowana jest z materiałów odznaczających się niskim współczynnikiem przenikalności cieplnej. Ściany komory składają się z wielu warstw – za właściwości izolacyjne odpowiada głównie warstwa styropianowa lub poliuretanowa.
Komory chłodnicze gastronomiczne muszą mieć też specjalnie skonstruowane drzwi, które skutecznie ograniczą przedostawanie się ciepła do wnętrza urządzenia. Zawsze są one dobrze uszczelnione – niezależnie od tego, czy wybierzemy model z drzwiami uchylnymi, czy przesuwnymi. Aby zapobiec dostawaniu się ogrzanego powietrza do komór chłodniczych, montuje się nad ich wejściem kurtyny powietrzne.
Komora mroźnicza ma podobną budowę jak komora chłodnicza Powinna jednak być ustawiona na posadce podgrzewanej grzałkami elektrycznymi lub dobrze zaizolowanej – w przeciwnym razie urządzenie może spowodować jej przemarznięcie. Drzwi w mroźniach także muszą mieć wewnętrzne ogrzewanie, aby nie przymarznąć do ościeżnicy.
Komory chłodnicze i mroźnicze na wymiar
Zaletą dobrej jakości urządzeń chłodniczych jest również to, że można je idealnie dostosować do warunków naszego lokalu. W sklepach internetowych można znaleźć wiele różnych rozmiarów komór chłodniczych, co pozwala dobrze wpasować takie urządzenie do lokalu. Kompleksową obsługę sprzedaży komór chłodniczych oferują specjaliści z firmy Multi Gastro. Służą oni swoim doświadczeniem, które pomoże nam doprecyzować najlepsze wymiary dla naszej przyszłej chłodni lub mroźni.
Komory chłodnicze i mroźnicze wyposażone są w aluminiowo-polipropylenowe regały modułowe. Długość i szerokość półek, na których będziemy przechowywać produkty, można dopasować do swoich potrzeb. Zmieniać można także grubość ścian komory, poprzez użycie większej warstwy izolacyjnej, co korzystnie wpływa na właściwości energooszczędne urządzenia.
Oferowane na stronie internetowej sklepu Multi Gastro komory chłodnicze i mroźnicze są zbudowane z wysokiej jakości materiałów oraz z największą dbałością, dlatego ich właściciele mogą cieszyć się bezawaryjnym działaniem komór przez wiele lat. Montaż tych urządzeń przebiega bardzo sprawnie, dzięki zastosowaniu haczyków (came-lock) do łączenia paneli tworzących ścianę komory. Komora chłodnicza prezentuje się estetycznie, ponieważ jej podłoga i panele sufitowe wpuszczane są w pionowe panele. Firma Multi Gastro zajmuje się także serwisowaniem sprzętu gastronomicznego – specjaliści zadbają, aby nasza chłodnia lub mroźnia działały wydajnie i bez zarzutu.