Karp w czerwonym curry (pikantne)
Produkty:
– świeży karp dzwonek
– marchew 75g
– cukinia 75g
– grzybki „nameko” 50g
– mleko kokosowe 150ml
– czerwone curry 5g
– ząbek czosnku
– imbir 5 plasterków
– liść limonki (kafiru)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DLA 2 OSÓB:
Karpia smażymy na patelni z obydwu stron tak aby środek pozostał surowy. Marchew z cukinią kroimy w kawałki i delikatnie podsmażamy na oliwie. Gdy marchew delikatnie zmięknie dodajemy pastę czerwone curry i grzybki „nameko”, po przesmażeniu dodajemy mleko kokosowe, przepołowiony ząbek czosnku oraz plasterki imbiru i całe liście limonki. Chwile wszystko dusimy i dodajemy uprzednio podsmażonego karpia. Doprawiamy solą oraz pieprzem , co jakiś czas przewracając dzwonek karpia na drugą stronę przez okres 10 min.