Wybór konkretnej firmy cateringowej powinien być poprzedzony szczegółową analizą dostępnych ofert. Bez znaczenia czy wybiera się popularny ostatnio catering dietetyczny, a może jedzenie na przyjęcie lub konferencję. Pod uwagę w pierwszej kolejności bierze się smak i jakość potraw. Warto sprawdzić dostawców, z którymi współpracuje wykonawca. I poznać opinie jego dotychczasowych klientów.
Opinie w internecie
Warto zwrócić uwagę, jakie opinie w internecie, mają restauracje oferujące catering. Wystarczy wpisać np. catering Gdańsk, by szybko dowiedzieć się, jakie restauracje cateringowe mają najlepsze oceny.
Smak jedzenia i forma jego podania
Jeżeli planuje się zamówienie jedzenia z restauracji, najlepiej pójść tam wcześniej na obiad. Bez informowania obsługi o swoich planach, zyskuje się szansę zebrania wiarygodnych informacji. Jak smakują poszczególne potrawy i czy menu jest wystarczająco różnorodne. Klient ma prawo zapytać o świeżość składników, wykorzystywanych w kuchni, a także omówić możliwość zmodyfikowania wybranych dań. Jedzenie ma być przede wszystkim smaczne, co jednak nie oznacza, że forma jego podania się nie liczy. Przeciwnie, oprawa jest równie istotna. Zwłaszcza gdy szuka się firmy cateringowej do obsługi przyjęcia rodzinnego czy ważnego wydarzenia branżowego. Wizyta w restauracji pozwoli też ocenić umiejętności oraz prezencję obsługi. A co jeśli nie ma się możliwości odwiedzenia lokalu gastronomicznego? Podczas rozmowy z przedstawicielem firmy cateringowej można poprosić o kilka przykładowych potraw. Przydatne okażą się też informacje od zaufanych znajomych i krewnych. W obecnych czasach z usług tego rodzaju korzysta się dosyć powszechnie, zatem wiele osób ma już na tym polu jakieś doświadczenie i może udzielić porad. Nawet jeżeli nie wskażą dobrego cateringu, to być może przestrzegą przed nierzetelnym wykonawcą.
Jakość potraw na pierwszym miejscu
Do jedzenia podchodzi się coraz bardziej odpowiedzialnie. Zwłaszcza osoby korzystające z diety pudełkowej lub wybierające catering dla swoich gości przykładają szczególną wagę do jego jakości. Profesjonalne firmy cateringowe dostrzegają ten trend i starają się sprostać oczekiwaniom. Współpracują z rzetelnymi dostawcami, działającymi w sposób ekologiczny. Na pytanie klienta chętnie udzielają szczegółowych informacji dotyczących pochodzenia produktów. Zamiast oferować najniższe ceny, skupiają się na wykorzystaniu najlepszych składników. Godną polecenia firmę cateringową poznaje się po niezbyt rozbudowanym menu. Jeżeli w karcie znajdują się dania z całego świata, istnieje spore prawdopodobieństwo, że będą niedokładnie przygotowane. Najrozsądniej stawiać na kucharzy, wyspecjalizowanych w konkretnym rodzaju potraw. Stosowane produkty powinny być świeże, a dania z nich przyrządzane na miejscu. Nie ma sensu wynajmować wykonawcy z drugiego końca kraju. Podczas transportu jedzenie może się bowiem psuć.
Dobry catering nie musi być drogi, ale wyjątkowo niskie ceny powinny wzbudzić niepokój. Za jakość trzeba zapłacić więcej. Chcąc ograniczyć wydatki na jedzenie, można zmniejszyć liczbę dań, niektóre z nich zastępując na przykład zimnym przystawkami. Podawane jedzenie musi być jednak świeże i smaczne. W przeciwnym razie ucierpi nie tylko wizerunek organizatora, ale także zdrowie konsumentów.