Mrożenie jest jednym z najprostszych i najlepszych sposobów konserwowania produktów spożywczych. To świetny sposób na zatrzymanie smaku wakacji oraz dostarczenie do diety wielu cennych witamin kryjących się właśnie w sezonowych owocach. Można dodawać je do koktajli, jogurtów, deserów czy ciasta niezależnie od sezonu. Dowiedzmy się, jak mrozić owoce, by zachowały jak najwięcej wartości odżywczych i smaku?
Mrożenie – na czym polega?
Mrożenie owoców polega na ich szybkim schłodzeniu do temperatury nie wyższej niż -18 stopni Celsjusza oraz utrzymaniu ich w tej temperaturze przez cały okres przechowywania.
Celem mrożenia jest przedłużenie ich trwałości poprzez niedopuszczenie do rozwoju drobnoustrojów powodujących psucie się żywności, przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych.
Jakie owoce można mrozić?
Owoce, które wybieramy do mrożenia, powinny być świeżo zerwane, dobrej jakości i bez uszkodzeń, dlatego przed zamrożeniem należy sprawdzić, czy nie są nadpsute lub zgniłe.
Owoce, które śmiało możemy mrozić to: maliny, truskawki, jeżyny, jagody, wiśnie, winogrona, brzoskwinie, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka, gruszki, poziomki, czereśnie.
Nie mrozimy owoców z dużą zawartością wody, czyli arbuzów, winogron oraz cytrusów, ponieważ po rozmrożeniu tracą swoją jędrność i smak, jak również bananów, kiwi i awokado, które na skutek mrożenia ciemnieją.
W czym mrozić owoce?
Do mrożenia owoców najlepiej jest użyć plastikowych pudełek, woreczków strunowych lub specjalnych woreczków próżniowych, z których można odessać powietrze. Nie warto mrozić owoców w zwykłej foliówce, gdyż łatwo się rozrywa, powodując, że w jej wnętrzu gromadzi się szron lub lód.
Zalecane jest również porcjować tak owoce, by zużyć je na jeden raz. Zamrożenie, rozmrożenie i ponownie ich zamrożenie grozi rozwojem niebezpiecznych drobnoustrojów.
Jak przygotować owoce do mrożenia?
Przede wszystkim owoce należy dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć przed ich zamrożeniem. Następnie należy usunąć niejadalne części, czyli szypułki lub pestki.
Owoce takie jak truskawki, jagody czy maliny warto zamrozić wstępnie, rozłożone na tacy, a następnie, kiedy już stwardnieją przełożyć do woreczka. Taki sposób mrożenia sprawi, że owoce nie skleją się w jedną kulę.
Aby, owoce zachowały jak najwięcej witamin, zaleca się je mrozić surowe bez uprzedniego blanszowania.
Jak długo można przechowywać mrożonki w zamrażarce?
W dużych lodówkach i zamrażarkach, w których temperatura wynosi minimum – 18 stopni Celsjusza owoce można przechowywać do nawet 8 – 12 miesięcy.
Aby, móc kontrolować świeżość mrożonek, na woreczku lub pudełku dobrze jest umieścić etykietę z nazwą produktu i datą jego zamrożenia.
Proces rozmrażania
Mrożone owoce nie zawsze muszą być rozmrożone przed spożyciem, wszystko zależy, do czego mają być użyte. Jeśli jednak zdecydujemy się na ten krok, warto poznać kilka prostych zasad prawidłowego rozmrażania:
- Nie należy polewać mrożonych owoców gorącą wodą.
- Nie należy wkładać mrożonych owoców do gorącego piekarnika.
- Nie rozmraża się owoców w temperaturze pokojowej.
- Należy rozmrażać owoce bezpośrednio przed spożyciem
- Nie powinno się rozmrażać owoców zupełnie do końca, lecz zaleca się, aby były lekko zamrożone przed użyciem.
- Przyśpieszyć rozmrażanie można poprzez włożenie torebki z owocami pod strumień ciepłej wody.
- Aby przyśpieszyć proces rozmrażania, można skorzystać z mikrofalówki (tryb rozmrażania).
Najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania owoców jest umieszczenie ich na dolnej półce lodówki. Choć rozmrażanie może zająć chwilkę, owoce rozmrażane tym sposobem nie tracą swoich cennych wartości odżywczych, zachowując przy tym swój smak, wygląd oraz konsystencję.
Jak i gdzie wykorzystać mrożone owoce?
W pełni naturalne produkty, jakimi są mrożone owoce, można wykorzystać na wiele sposobów. Z powodzeniem zastąpią nam świeże owoce dostępne tylko w sezonie. Mrożone owoce takie jak maliny, truskawki, śliwki czy borówki idealnie nadają się do ciasta, jednak trzeba pamiętać, aby wcześniej rozmrozić je w lodówce i dobrze odsączyć z nich wodę. Mrożone owoce można również zmiksować do uzyskania gładkiej masy i przygotować z nich smoothie. Domowe lody i sorbety to kolejny pomysł na wykorzystanie owoców mrożonych. Zamrożone borówki, maliny, czarne porzeczki z powodzeniem można użyć w drinkach i koktajlach, które ugaszą pragnienie w upalne dni.
Zapamiętaj!
Mrożenie owoców to świetny sposób na ich przechowywanie. Oto kilka podstawowych wskazówek, dzięki którym owoce nie stracą swoich wartości odżywczych i jednocześnie będą smaczne i jędrne:
- Minimalna temperatura mrożenia powinna wynosić -18 stopni Celsjusza.
- Mrożenie powinno nastąpić zaraz po zbiorze lub kupnie owoców.
- Należy przeprowadzić selekcję świeżych owoców – wybrać jedynie owoce bez uszkodzonej skórki i nienadpsute.
- Owoce przed mrożeniem warto osuszyć, dzięki czemu nie pokryją się dodatkową warstwą lodu.
- Borówki i maliny oraz inne drobne owoce należy zamrozić w całości.
- Owoce przed procesem zamrażania nie powinny być poddawane obróbce termicznej.
Podsumowanie
Produkty spożywcze, jakimi są owoce i warzywa powinny znaleźć się w naszym codziennym menu. Mrożone owoce i mrożone warzywa mogą z powodzeniem zastąpić nam świeże produkty, jednak należy pamiętać o ich właściwym przechowywaniu, by nie utraciły swoich składników odżywczych i były smaczne.