Aromaty spożywcze nie tylko intensyfikują zapach produktów, do których są dodawane, ale wzmacniają też ich smak. Wpływają tym samym na odbiór artykułu przez konsumenta. Z czym właściwie mamy do czynienia? Czy aromaty spożywcze są dla nas bezpieczne? Skąd pozyskać te najlepszej jakości?
Dziś trudno byłoby wymienić gotowe produkty spożywcze bez dodatku aromatów. Bez nich większość wytwarzanych artykułów straciłaby na jakości. Nic więc dziwnego, że ochoczo stosują je zarówno piekarze, jak i producenci słodyczy czy wytwórcy wędlin, artykułów mlecznych, a nawet suplementów diety. Przyjrzyjmy się nieco bliżej tym dodatkom do żywności.
Aromaty spożywcze – co to takiego?
Ogólnie mówiąc, są to dodatki do żywności, które poprawiają jej aromat, smak, a często wpływają też znacząco na lepszy odbiór wyrobu przez klienta. Bardziej naukowa definicja określa aromaty jako grupę związków chemicznych. Cechują je odmienne skład i właściwości. Aromaty wykazują też różne oddziaływanie na osoby spożywające żywność z ich dodatkiem.
Rodzaje aromatów spożywczych
Istnieją dwa sposoby podziału aromatów spożywczych. Pierwszy uwzględnia sposób pozyskiwania tych dodatków. Podstawę drugiego stanowi ich konsystencja.
Podstawowy podział
Biorąc pod uwagę technologię pozyskiwania aromatów, dzieli się je na trzy rodzaje.
- Naturalne aromaty spożywcze – pozyskiwane głównie z roślinnych, warzywnych czy zwierzęcych składników. Nie różnią się niczym od naturalnych odpowiedników – ani smakiem, ani składem.
- Sztuczne aromaty spożywcze – powstają one w laboratoriach. Posiadają skład, który pozwala im dokładnie naśladować aromaty występujące w naturze;
- Aromaty identyczne z naturalnymi – ich skład i właściwości są tożsame z naturalnymi aromatami, jednak pozyskiwane są one na drodze chemicznych reakcji i procesów.
Podział dodatkowy
Istnieje jeszcze jedno rozróżnienie – w zależności od konsystencji. Mówimy wtedy o dwóch rodzajach.
- Aromaty w proszku – potrafią przybrać ciekawe nuty zapachowe, a tym samym podkręcić smak wybranych produktów. Są to np. aromat serowy czy orzechowy.
- Aromaty w płynie – najczęściej są to dobrze nam znane aromaty do ciast – rumowy, pomarańczowy czy migdałowy.
Bezpieczeństwo stosowania aromatów spożywczych.
Dodatki, o jakich mówimy, znajdują się także w artykułach spożywczych dla dzieci. Czy oznacza to, że są one całkowicie bezpieczne? Tak. Zwłaszcza gdy wytwórca żywności zastosuje w swoich produktach naturalne aromaty. Wówczas nie musimy się w ogóle obawiać ich negatywnego wpływu na nasz organizm.
O tym, czy dany aromat jest rzeczywiście bezpieczny, decyduje wynik specjalnych testów. Oceniają one skład aromatów. Określają też, czy producent nie przekroczył ich dopuszczalnej ilości w swoim produkcie.
Najlepsze aromaty spożywcze w płynie i proszku
Gdzie kupić najlepsze aromaty spożywcze do pieczenia? Ciekawą ofertę tego rodzaju dodatków posiada na przykład firma GBD Aromaty, której specjalnością są naturalne aromaty spożywcze. To innowacyjne produkty obejmujące:
- aromaty cukiernicze – wzbogacające smaki wypieków i słodyczy;
- aromaty do mięs i wędlin;
- aromaty do suplementów diety – nadają preparatom walory smakowe oraz podnoszą ich jakość;
- aromaty warzywne i owocowe – dedykowane do różnego rodzaju przetworów i produktów spożywczych owocowych lub warzywnych.
Aromaty te pozyskiwane są głównie ze składników roślinnych, takich jak owoce i warzywa. Niekiedy wykorzystywane są też produkty zwierzęce. Dzięki temu wzrasta poziom bezpieczeństwa ich użytkowania. GBD oferuje aromaty dla szeroko pojmowanego przemysłu spożywczego.
Podsumowanie
Przemysł spożywczy chętnie sięga po aromaty z kilku względów. Najważniejszy z nich to uczynienie produktu bardziej atrakcyjnym. Ponadto ten rodzaj dodatków – zwłaszcza naturalne aromaty spożywcze – pozwala na spore oszczędności w procesie produkcji. Warto też wspomnieć, że to właśnie tej grupie aromatów przypisywany jest wysoki stopień bezpieczeństwa.