Torcik śmietanowy z truskawkami

Opakowanie kruchych ciastek lub biszkoptów, 500 ml śmietany 30%, opakowanie śmietan-fiksu, 3 łyżki cukru, garść truskawek, 2 łyżki żelatyny

Żelatynę zostawiamy do namoczenia w 3 łyżkach zimnej wody. W niewielkim garnuszku rozgniatamy kilka truskawek i podgrzewamy tak przygotowany mus. Dodajemy żelatynę, zagotowujemy, studzimy. Śmietanę ubijamy ze śmietan-fiksem oraz cukrem, pod koniec dodajemy mus truskawkowy z żelatyną. Dno małej tortownicy (18 cm) wykładamy ciastkami, przekładamy masę śmietanową, dekorujemy plasterkami truskawek i zostawiamy w lodówce do stężenia na przynajmniej 4 godziny.

Koktajl truskawkowo-bananowy z białą czekoladą

1 banan, garść dojrzałych truskawek, 2 paski białej czekolady, 150 ml mocno schłodzonego mleka

Banana kroimy na kawałki, truskawki myjemy, obieramy i wraz z mlekiem blendujemy na gładki koktajl. Podajemy natychmiast posypany białą czekoladą, startą na tarce o grubych oczkach.

Lody truskawkowe (wegańskie)

Puszka gęstego mleka kokosowego lub kremu kokosowego, 500 g truskawek, 1 banan, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka mocnego alkoholu*

Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone. Mleko kokosowe, pokrojonego na kawałki banana, truskawki, syrop klonowy i alkohol miksujemy w blenderze. Przekładamy do formy, przykrywamy folią spożywczą i przekładamy do zamrażalnika. Po około 30 minutach wyciągamy formę i mieszamy masę (przy ściankach zacznie już zamarzać). Czynność powtarzamy jeszcze 2 lub 3 razy.

*Nie pomijajmy tej niewielkiej ilości alkoholu, ponieważ zapobiega on nadmiernemu zamarzaniu masy i tworzeniu się igiełek z lodu.

Img390506

Tego nie wiedziałeś o truskawkach!

  • Bez wątpienia truskawki można jeść bez wyrzutów sumienia. Powód? Ćwierć kilograma tych owoców to zaledwie 80 kcal!
  • Piękna, czerwona truskawka nieodłącznie kojarzy się z cudem natury. Tymczasem okazuje się, że jest to raczej cud… botaników. Truskawkę wyhodowano dopiero w XVIII wieku, na dworze Ludwika XIV. Do masowej sprzedaży trafiła, początkowo w Anglii, w I połowie XIX wieku.
  • Coś dla osób, które nie przepadają za smakiem truskawek: można je wykorzystać jako maseczkę kosmetyczną. Rozgniecione owoce skutecznie eliminują trądzik i odświeżają cerę.
  • Który z owoców jest najlepszym źródłem witaminy C? Nie, wcale nie cytryna, lecz właśnie truskawka! Przyjmuje się, że w 10 dag truskawek znajduje się aż 60 mg witaminy C, bo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
  • Wykazano, że truskawki cechują się działaniem przeciwbakteryjnym. Ich spożywanie jest wręcz zalecane w infekcjach jamy ustnej. Ponadto działają korzystnie na proces krwiotwórczy i regulują pracę wątroby.

 

Tekst i zdjęcia: Katarzyna Jeruszka

www.kasiajeruszka.com

Podobne

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany