Tradycyjne wielkanocne potrawy wzbogacone o makaron
Żurek staropolski i biała kiełbasa – bez nich trudno jest nam wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. My przygotowaliśmy dla Was przepis urozmaicony o domowy makaron ze świeżo wybijanych jaj. Zobaczcie sami:
Żurek staropolski
Składniki:
– kości wędzone od schabu – 0,5 kg
– marchew – 1 średnia szt.
– seler – 0,5 średniej szt.
– woda – ok. 2,5l
– liść laurowy – 3 szt.
– ziele angielskie – 5-6 ziarnek
– gotowy zakwas na żurek – 1 butelka ok. 350ml
– śmietana kwaśna 18% – 300ml
– sól, pieprz do smaku
– czosnek – 3 ząbki
– biała kiełbasa surowa – 0,5 kg
– jajka ugotowane na twardo
– Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość solimy i gotujemy, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
3. Białą kiełbasę podsmażamy na patelni na złoty kolor, po czym przykrywamy ją pokrywą i podduszamy. Pod koniec gotowania zupy dodajemy wyciśnięty czosnek.
4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
Smacznego!