Niewiele jest produktów równie przydatnych w kuchni, co koncentrat pomidorowy. Pudliszki od lat dostarczają Polakom najwyższej jakości koncentrat, tworzony z dojrzewających w polskim słońcu pomidorów zbieranych ręcznie. Nie znajdziesz w nim zagęszczaczy ani konserwantów, więc okazuje się nie tylko niezwykle smaczny, ale też bezpieczny dla twojego zdrowia. Jakie dania można łatwo i szybko przyrządzić na bazie koncentratu pomidorowego? Sprawdź sam!
Fasolka po bretońsku Pudliszki? A może twoja domowa?
Jednym z pierwszych dań, jakie przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o koncentracie pomidorowym, jest wyrazista w smaku fasolka po bretońsku. Pudliszki opracowały doskonałą recepturę dania gotowego, którą możesz znaleźć w sklepach. To świetne wyjście w chwili, gdy nie masz czasu gotować. Jeśli jednak chcesz trochę pobawić się w kuchni, spróbuj przyrządzić ją sam. Przygotuj:
- suchą fasolę „Piękny Jaś” – 400 g (wcześniej namocz ją przez 24 godziny),
- średnie cebule – 2,
- małe pęto kiełbasy lub 200 g chudego boczku,
- ziele angielskie – 6 ziaren,
- liście laurowe – 3,
- łyżeczkę wegety,
- olej – 3 łyżki,
- koncentrat pomidorowy Pudliszki – 200 g,
- sól, pieprz, lubczyk i majeranek,
- mąkę – 1 łyżka,
- smalec – 1 łyżka.
Namoczoną uprzednio fasolę przełóż do dużego garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj ją na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Na małej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek (lub kiełbasę). Przerzuć je do garnka z ugotowaną fasolą, dodaj koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie wymieszaj. Pozostaw, by wszystkie składniki gotowały się razem. Przygotuj zasmażkę – rozgrzany smalec wymieszaj z mąką – i dodaj do gotującego się dania. Dopraw do smaku – i możesz podawać!
Koncentrat pomidorowy Pudliszki – idealny do forszmaku!
Nie masz pomysłu na obiad, a lubisz wyraziste w smaku dania z mięsem? Znowu fasolka po bretońsku? Pudliszki podsuwają jeszcze inne rozwiązanie: nadchodzi ze wschodu i nazywa się forszmak lubelski. To proste danie jednogarnkowe, które właściwie robi się samo – musisz tylko pokroić wszystko i gotować razem do miękkości. Potrzebujesz:
- 500 g mięsa wieprzowego (najlepiej schabu lub karkówki),
- 150 g kiełbasy wędzonej,
- 150 g chudego boczku,
- 1 dużą cebulę,
- 1 liść laurowy,
- 3 ogórki kiszone (mogą być też małosolne),
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- sól i pieprz,
- 1 łyżkę mąki,
- olej do smażenia.
Mięso umyj, osusz i pokrój na paski o grubości 1 cm. Obsmaż na oleju i przełóż do dużego garnka. To samo zrób z pokrojoną w kostkę cebulą oraz boczkiem pokrojonym w dużą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki i obtocz je w mące, a następnie obsmaż i dodaj do garnka. Wrzuć do garnka paprykę pokrojoną w paski, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i paprykę w proszku, zalej 1,5 l wody, dokładnie wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 1,5 h. Na końcu dodaj pokrojone w paski ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z chlebem lub bułką. Pycha!