Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Yerba mate w kuchni fusion

Yerba mate w kuchni fusion

Napar z ostrokrzewu paragwajskiego podbija cały świat – będąc tym samym coraz częściej poddawany eksperymentom i rozmaitym kulturowym połączeniom. Sam sposób produkcji suszu jest urozmaicany, aby odpowiadać potrzebom współczesnych konsumentów. Przyjrzyjmy się yerba mate pod kątem kulinarnym i to nie byle jakim – kuchni fusion, czyli przestrzeni smakowych i wizualnych eksperymentów.

Kuchnia fusion i yerba mate

Ten rodzaj kulinarnych praktyk narodził się w XIX wiecznej Ameryce. Gdzie w tamtym okresie stykało się wiele kultur, doświadczeń i tradycji. Zaczęto łączyć różne metody gotowania, dekoracji, kompozycji produktów, a nawet eksplorować rozmaite sposoby podania potraw. Kultury zaczęły się przenikać poprzez smaki i aromaty! I tym właśnie restauracje zaczęły podbijać serca wielu! Aż wreszcie, pragnienie eksperymentów i szukania nietuzinkowych rozwiązań, zawitał do domów i w dłonie miłośników gotowania. Kuchnia fusion to kuchnia ludzi twórczych, kreatywnych, którzy przede wszystkim nie boją się dziwnych połączeń i rozwiązań. Tych, którzy nieustannie poszukują czegoś ciekawego, chcą odkrywać kultury, ich tradycje i ochoczo, z wielkim wyczuciem, dodają do siebie pozornie odległe produkty żywnościowe, przyprawy, sosy.

Samo picie yerba mate jest poniekąd taką właśnie potrzebą poznawania nowych smaków. Yerba mate przywędrowała do Europy, a Europejczycy pokochali jej szczególną odmianę – świeżą, niedymioną i o dużych listkach. W Libanie i Syrii stała się naparem narodowym, ale mieszkańcy tamtejszych ziem dodają do swojej yerba mate cukier. W Polsce prym wiodą smakowe wariacje – dodajemy do yerba mate zioła, owoce, komponujemy nietuzinkowe mieszanki na bazie suszu z ostrokrzewu paragwajskiego.

Yerba mate sprzyja odkrywaniu smaków!

Nowatorski i niecodzienny posiłek, w towarzystwie aromatycznej i poprawiającej trawienie yerba mate, to przepis na każdą porę dnia, a nawet wyjątkową randkę! Poprzez to, że yerba mate powoduje uczucie sytości, możemy dłużej rozkoszować się smakiem pożywienia, dozować sobie tę przyjemność i oddać interesującej rozmowie. A kto wie czy po napiciu się naparu yerba mate, nie zaczniecie sami eksperymentować – nie tylko w kuchni, ale też z samą yerbą? Tysiące smaków i dodatków wciąż czeka na odkrycie oraz unikatowe połączenia. Zachęcamy do wypróbowanie naszych mieszanek yerba mate green i nie tylko. Zapraszamy serdecznie do sklepu internetowego Yerba Mate Market, gdzie do każdego zamówienia z dopiskiem „togethermagazyn” dołączymy drobny upominek yerbowy!

5/5 – (2 głosów)