Wołowina powinna gościć na naszych stołach często a z pewnością częściej niż gości. Dlaczego?
Wołowina należy do mięs o bardzo dobrych wartościach odżywczych, dostarczając organizmowi duże ilości białka, które dzięki działaniu aminokwasów egzogennych jest szybko przyswajanie przez układ trawienny człowieka.
Praktycznie wszystkie składniki zawarte w wołowinie są ważne, a jakie są te najważniejsze?
Z pewnością należą do nich żelazo i fosfor, a także potas, magnez i cynk. Zwiększone spożycie żelaza jest zalecane kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na niedokrwistość. Wołowina jest również niezwykle cennym źródłem witamin z grupy B: B1, B6 i B12. Witamina B6 polepsza metabolizm i poprawia odporność. Spożywając wołowinę, przeciwdziałamy niedoborowi witaminy B12, który może być przyczyną poważnych problemów neurologicznych, hematologicznych, a nawet psychicznych. Okazuje się zatem, że potrawy typu fast-food, np. burgery przygotowane z dobrej wołowiny z dodatkiem warzyw, są korzystne dla zdrowia. Wołowina jest znakomitym rozwiązaniem nie tylko dla osób mających problemy ze zdrowiem, ale także dla ludzi aktywnych, w tym sportowców. Warto pamiętać, że jest ona źródłem kreatyny i L-karnityny. Kreatyna korzystnie wpływa na rozwój masy mięśniowej i poprawia ogólną wydolność fizyczną. Z kolei L-karnityna polepsza pracę serca i układu sercowo-naczyniowego.
Jaka jest rola wołowiny w diecie dziecka?
Przede wszystkim młody organizm potrzebuje wysokowartościowego białka, które jest zawarte w mięsie wołowym. Również składniki odżywcze, mikroelementy i witaminy pozytywnie oddziałują na rozwój. Wołowina powinna być więc jednym z pierwszych składników stałej diety dzieci.
Oczywiście, kupując wołowinę, należy kierować się rozsądkiem i nabywać produkty o wysokiej jakości. Zdecydowanie należą do nich mięsa z linii Uczta Qulinarna – wołowina z Sokołowa. Niezależnie od tego, czy poszukujemy steków, antrykotu, łopatki albo burgerów czy rostbefu, zawsze możemy mieć pewność, że wybierając SOKOŁÓW decydujemy się na najlepsze rozwiązanie!