Podczas spotkania z cyklu “Wiosenne chwasty jadalne” porozmawialiśmy na temat tego, co zbierać i jeść w okresie od marca do maja włącznie. Wiosna to czas przebudzenia się natury do życia, a wraz z nią najróżniejszej roślinności. Nasze rodzime zioła i chwasty, nie ustępują smakiem, aromatem czy właściwościami leczniczymi tym roślinom, które pochodzą z cieplejszych regionów świata. Dlatego warto się dowiedzieć, gdzie je zbierać, jak przechowywać oraz jak przyrządzić w kuchni.
Pierwsza część warsztatów składała się z części teoretycznej: opowiedzieliśmy sobie gdzie zbierać kwiaty na syrop, jak suszyć i przechowywać prawidłowo zioła lub o tym, jak każda część rośliny, ma swój określony czas zbioru.
Następnie odbyła się degustacja sezonowych chwastów z pól, łąk i lasów.
fot: Piotr Żagiell
W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.