Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Świąteczny barszcz z uszkami wg Basi Ritz
Świąteczny barszcz z uszkami

Świąteczny barszcz z uszkami wg Basi Ritz

Przepis na świąteczny barszcz z uszkamiSkładniki (dla 6 osób)

Barszcz
– 1 kg buraków
– 1 słoik buraków w occie
– garść suszonych prawdziwków
– ok. 2 l wywaru z warzyw
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– cukier
– kilka kropli soku z cytryny (niekoniecznie)
– majeranek
– sok z buraków (ewentualnie koncentrat z buraków) do smaku – opcjonalnie

Uszka z grzybami

Farsz
– ok. 70 g suszonych borowików lub podgrzybków
– ok. 1 kg pieczarek
– oliwa
– 2 cebule
– 2-3 gałązki tymianku (opcjonalnie)
-1 posiekany ząbek czosnku
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto
– 500 g mąki pszennej (typ 450)
– 50 g miękkiego masła
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka soli
– ok. ¼ l wody

Sposób wykonania

Przyrządzić barszcz: buraki w łupinach zagotować do miękkości, odcedzić, obrać i zetrzeć (najłatwiej za pomocą malaksera) razem z burakami z zalewy octowej. Buraki, grzyby oraz zalewę octową dodać do wywaru, doprowadzić prawie do wrzenia (nie gotować, ponieważ buraki tracą wówczas intensywny kolor). Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny, a jeżeli barszcz okaże się za mało intensywny, wlać trochę soku z buraków lub koncentratu. Dodać majeranek, zostawić na gorącym palniku przez ok. 10 minut (nie gotować!). Przed podaniem przecedzić przez sito.

 Basia Ritz – zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu MasterChef
Basia Ritz – zwyciężczyni pierwszej polskiej edycji programu MasterChef

Przyrządzić farsz: suszone grzyby zalać wodą (powinna przykrywać grzyby). Odstawić na ok. 30 minut, a następnie postawić na wolnym ogniu i gotować do miękkości z odrobiną soli. Ugotowane odcedzić.

Pieczarki oczyścić pędzelkiem (jeżeli to nie wystarczy, zebrać zanieczyszczenia wilgotną ściereczką – mycie lub wręcz moczenie grzybów powoduje, że silnie nasiąkają wodą), pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki wypuszczą w trakcie smażenia sok, który powinien odparować. Usmażone przełożyć do miseczki.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor, dodając listki tymianku i pod sam koniec smażenia, dosłownie na parę sekund, czosnek.

Odcedzone suszone grzyby, usmażone pieczarki i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

Przyrządzić ciasto: mąkę przecedzić przez sito na stolnicę i dodać masło. Posiekać drobno nożem i rozetrzeć palcami (podobnie jak ciasto kruche). Dodać jajko połączone z żółtkami, sól, a następnie (powoli!) wodę. Zagnieść ręką. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić na ok. 15 minut.

Ciasto cienko rozwałkować, a następnie metalową foremką lub kieliszkiem wykrawać kółka. Kłaść na dłoni i na jednej stronie nakładać kulkę farszu. Sklejać brzegi ciasta w półksiężyc, a następnie zlepiać dolne rogi.

W dużym garnku zagotować wodę, obficie osolić. Wrzucić pierożki i gotować do wypłynięcia. Wyjąć z wody łyżką cedzakową.

Smacznego!

Oceń
Szanowni Państwo,
Together Magazyn

W dniu 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO), czyli Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. Jego celem jest unowocześnienie oraz ujednolicenie regulacji dotyczących ochrony danych osobowych obowiązujących na terenie Unii Europejskiej.

Niezbędne pliki cookies

Aby strona działała poprawnie pliki cookie powinny być włączone przez cały czas.

Pliki cookie innych firm

Włączenie tych plików cookie pomaga nam ulepszać naszą stronę.