Batony z domowych musli:
Składniki:
ok 5-6 łyżek miodu
2 szklanki mieszanki: płatki owsiane, pestki słonecznika, otręby,
¾ szklanki mieszanki- żurawina suszona, sezam, migdały, orzechy włoskie
białko z 1 jajka
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać, dodać miód i białko jaja, ponownie wymieszać. Uformować batoniki i wyłożyć na blaszce ( z papierem do pieczenia), piec 10minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przed podaniem ostudzić.
Tortilla z serem, szynką i warzywami:
Składniki:
– tortilla – dostępne w wersji pszennej,razowej lub kukurydzianej
– wędlina lub gotowana piersi kurczaka/ indyka
– żółty ser ( np. Cheddar)
– papryka czerwona
– cebula
– czosnek
– cukinia
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć, tortillę podgrzać na patelni grillowej- uzyskamy dzięki temu ładny wzorek. Na ciepłą tortillę układamy: plastry żółtego sera, szynki oraz warzywa. Gotową tortillę zwinąć, docisnąć delikatnie- ponownie podgrzać na patelni grillowej- dzięki temu tortilla nie będzie się rozwijać i zachowa odpowiedni kształt.
Roladki warzywne:
Składniki:
– papryka zielona
– cukinia
– marchew
– sól i ziołą np. tymianek
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy w plastry grubości 2mm, na nie układamy pokrojone w słupki: marchew, cukinię i paprykę,delikatnie skrapiamy oliwą, posypujemy odrobiną soli i ziół np. tymianku, całość zwijamy i układamy na nagrzanej patelni grillowej- grillujemy po ok. 1 minucie z każdej strony. Doskonale smakują z różnego rodzaju sosami/ pesto.