Tradycyjne wielkanocne potrawy wzbogacone o makaron
Żurek staropolski i biała kiełbasa – bez nich trudno jest nam wyobrazić sobie Święta Wielkanocne. My przygotowaliśmy dla Was przepis urozmaicony o domowy makaron ze świeżo wybijanych jaj. Zobaczcie sami:
Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron wstążki – 250g
– surowa biała kiełbasa – 250g
– olej – 2 łyżki
– tarty chrzan – 3 łyżki
– słodka śmietana 18% – 300ml
– sól, cukier do smaku
– 3 jajka ugotowane na twardo
– natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy go i odcedzamy.
2. Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody, przykrywamy
pokrywką i podduszamy 10 minut.
3. Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru.
Doprowadzamy do wrzenia.
4. Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube
plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.
5. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.
Smacznego!