Jesienią i zimą sprawdzają się sycące dania o większej zawartości kalorii, ale latem najlepszą opcję obiadową stanowią lekkie zupy. Podczas upałów nikt nie ma ochoty na wielogodzinne gotowanie ani na tłuste potrawy. Przygotowanie zupy jest proste i szybkie. Można ją zrobić w klasycznej wersji lub w postaci kremu, który zaspokaja głód na dłużej. Polecamy eksperymentowanie z różnymi warzywami oraz dodatkami. Przedstawiamy kilka pomysłów na lekkie zupy na letnie obiady.
Dlaczego warto jeść zupy?
W Polsce zupę traktuje się jako pierwsze danie obiadowe, a nie pełnowartościowy posiłek. Tymczasem niektóre propozycje są naprawdę sycące i zaspokajają głód na dłuższy czas. Niezależnie od tego, czy będziesz mieć ochotę na samą zupę czy na dwudaniowy posiłek, doceń jej wartości odżywcze. Zupę można przygotować ze wszystkich dostępnych warzyw. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej mięso, makaron, ryż lub kaszę. To jednak przede wszystkim warzywa dostarczają mnóstwa cennych składników. Zupy obfitują w witaminy A, C, D, E i K. Jedząc je, dostarczysz organizmowi również takie składniki mineralne jak potas, magnez, wapń oraz fosfor. Są dobrym źródłem błonnika.
Zupy, bez dodatków takich jak tłuste mięso lub śmietana, nie powodują przybierania na wadze. Stanowią świetny wybór dla osób, które dbają o sylwetkę lub chcą schudnąć. Są idealne dla osób starszych, które nie mają apetytu lub mają problemy z przeżuwaniem pokarmu, ale również dla dzieci. Poza tym nie wymagają spędzania wielu godzin w kuchni. Podczas upałów sprawdzają się znakomicie, ponieważ nie tylko zaspokajają apetyt, ale też gaszą pragnienie. Nie trzeba być mistrzem sztuki kulinarnej, aby je przygotować. Latem warto regularnie jeść zupy przyrządzane na bazie różnych warzyw. Istnieje wiele ciekawych przepisów, dlatego nie musisz obawiać się, że na stole zacznie tchnąć nudą.
Avgolemono – cytrynowe orzeźwienie prosto z Grecji
W czasie upałów cytrynę chętnie wykorzystujemy do przyrządzenia lemoniady lub jako dodatek do innych chłodnych napojów. Tymczasem Grecy wymyślili zupę cytrynową, która orzeźwia i syci jednocześnie. Aby ją przygotować, będziesz potrzebować bulion drobiowy. Pozostałe niezbędne informacje do jej stworzenia znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/avgolemono-grecka-zupa-cytrynowa-2. Ważną rolę odgrywają żółtka jaj i oczywiście sok z cytryny. Niecodziennym składnikiem zupy jest też makaron orzo. Zupa zachwyca kremową konsystencją i lekką kwaskowością, dzięki czemu stanowi idealny posiłek podczas upałów. To jeden z przepisów, do którego przetestowania, gorąco zachęcamy.
Zupa kalafiorowa z lanymi kluskami
Kalafior jest wdzięcznym warzywem do przyrządzania różnorodnych potraw. Zapewnia przyjemne uczucie sytości, dlatego przygotuj z niego zupę. Lane kluski sprawią, że nasycisz się jeszcze bardziej. To idealna propozycja dla wegetarian, ale też wszystkich osób, które chcą się odżywiać zdrowo. Zobacz, jak ją przyrządzić: https://uwielbiam.pl/przepis/letnia-zupa-kalafiorowa-z-lanymi-kluskami. Zupę kalafiorową przygotowujemy na bulionie warzywnym. Dodajemy do niej marchewkę, młode ziemniaczki, seler i korzeń pietruszki. Wyjątkowy smak oraz przyjemny aromat uzyskasz, jeżeli użyjesz też świeżego koperku. Warto wiedzieć, że kalafior dostarcza sporo błonnika. Jest również dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu. Wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Krem z białych warzyw z płatkami migdałów
Kalafior, kalarepa, korzeń pietruszki, seler, biała część pora, ziemniaki i czosnek to składniki, które potrzebujesz do przygotowania pysznej zupy w formie kremu. Warzywa ugotuj, a gdy będą całkiem miękkie, zblenduj je razem. Szczegóły przepisu są dostępne na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/krem-z-bialych-warzyw-z-platkami-migdalow. Krem z białych warzyw ma gładką, aksamitną konsystencję. Jest lekki, ale świetnie zaspokaja głód. Poza tym dostarcza mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. Bulion drobiowy dodatkowo wzbogaca jego wartość i smak, ale możesz go przygotować również na wywarze warzywnym.