Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Kulinarne fantazjowanie w rodzinnym gronie – pieczemy domowy chleb

Kulinarne fantazjowanie w rodzinnym gronie – pieczemy domowy chleb

Kuchnia zbliża ludzi, a wspólne eksperymentowanie podczas przygotowywania posiłków może być doskonałym pomysłem na mile spędzone rodzinne popołudnie. Szczególnie wiosną, kiedy kulinarne pomysły rosną w ogrodzie i można je znaleźć pomiędzy grządkami świeżych warzyw.

Aby miło zacząć dzień, pokuśmy się przyrządzić wiosenne kanapki. Śniadanie może przyjąć tysiące barw i stać się motorem do dalszego działania. Jeśli jednak ma być niecodziennie, to może warto by było upiec własny chleb? Najprostszym przepisem na domowy wypiek będzie:

–        400 gram mąki pszennej

–        300 ml wody

–        szczypta soli

–        200 g twardego sera (pokrojony w kostki ok 1cm)

–        3/4 łyżeczki suchych drożdży

Po wymieszaniu wszystkich składników, ciasto należy zostawić na 12 h do wyrośnięcia. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, dlatego warto poświęcić troszkę czasu wieczorem i wykonać ciasto. Z samego rana trzeba je przewrócić i odczekać 30 minut. W tym czasie nagrzewa się już piekarnik nastawiony na 230 stopni. Po 40 minutach wyjmujemy cieplutki i chrupiący bochenek serowego chleba, który jest wprost idealny na wiosenne kanapki w rodzinnym gronie.

Obiadową propozycją może być łatwy w przygotowaniu sos z łososiem. Podawany najczęściej z makaronem będzie stanowił lekką i syta przekąskę w ciepłe dni. Przyrządzenie sosu nie jest żadną filozofią. Oto niezbędne składniki:

–        200 g makaronu

–        200 g śmietany 30%

–        150 g szpinaku

–        100 g wędzonego łososia w plastrach

–        1 cebula

–        2 ząbki czosnku

–        łyżka masła do smażenia

–        sól, pieprz i parmezan do posypania

Pokrojoną w kostkę cebulę należy zeszklić na patelni wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy liście szpinaku, a chwilę później śmietanę czekając aż się zagotuje. Na samym końcu dokładamy łososia i mieszamy wszystko z makaronem al dente. Tak przyrządzone składniki wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Potrawa idealna na każdą okazję, która syci i zachwyca prostotą przygotowania oraz interesującym smakiem.

Deserem zaś niech będzie rabarbar z kruszonką podawany z lodami. Takie połączenie to prawdziwa finezja smaku i mistrzostwo sztuki kulinarnej, które dzięki swej prostocie mogą wykonać nawet najmniej zaawansowani kucharze. Co najważniejsze, tego rodzaju deser podamy także dzieciom, które zwykle niechętnie sięgają po zielone produkty naszego ogrodu. W ten sposób możemy je zaznajomić z wielością roślin, jakie nas otaczają.

Oceń