Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Jak zadbać o odpowiednie wyposażenie małej gastronomii?
screenshot

Jak zadbać o odpowiednie wyposażenie małej gastronomii?

Mała gastronomia, ze względu na konieczność poradzenia sobie z ograniczonym metrażem, powinna zostać starannie zaplanowana. Profesjonalne wyposażenie małej gastronomii pomoże usprawnić pracę oraz zwiększyć jakość usług. Po co warto sięgnąć, urządzając lokal? Dowiesz się z tego artykułu!

Czym jest mała gastronomia?

Warto zacząć od tego, jaki rodzaj usług kryje się pod pojęciem mała gastronomia. Jest to taki typ lokalu, który oferuje szybkie potrawy. Można zamówić w nim fast food, kawę czy kanapki i otrzymać je w bardzo krótkim czasie. Najczęściej są one przyrządzane z przygotowanych już wcześniej półproduktów. Jako małą gastronomię można zakwalifikować więc między innymi popularne kebaby, budki serwujące burgery i hot-dogi czy coraz modniejsze food trucki. Najczęściej kupowane w tego typu punktach gastronomicznych posiłki są zamawiane przez klientów na wynos lub spożywane na miejscu na dość ograniczonej przestrzeni. Specyfika małej gastronomii sprawia, że sprzęt, który jest wykorzystywany do świadczenia usługi, znacznie różni się od wyposażenia kuchni w klasycznych restauracjach. Mimo to wyposażenie małej gastronomii także musi spełniać rygorystyczne wymogi sanepidu i zapewniać pełne bezpieczeństwo zarówno konsumentom, jak i personelowi. Właśnie dlatego warto sięgnąć wyłącznie po profesjonalne przybory i urządzenia, które umożliwią sprawne funkcjonowanie biznesu. Znajdziesz je w sklepie internetowym Wamma. Można dostać tam między innymi przybory kuchenne dedykowane do konkretnych typów produktów, ekspozytory, sprzęt chłodniczy czy nawet środki czystości. Wszystkie te produkty pochodzą od sprawdzonych producentów i posiadają liczne certyfikaty, które świadczą o ich wysokiej jakości.

Mała gastronomia — wytyczne sanepidu

Aby nawet najmniejszy lokal gastronomiczny mógł obsługiwać klientów i sprzedawać żywność, przede wszystkim powinien spełniać wymagania formalne. W przeciwnym razie w przypadku kontroli sanepidu konsekwencje mogą być naprawdę kosztowne. Najważniejsze są oczywiście wszystkie sprzęty przeznaczone do obróbki żywności, dzięki którym bar lub food truck będą mogły skutecznie obsługiwać klientów. Niezbędny jest również dostęp do ciepłej i zimnej wody, która umożliwi Ci utrzymanie czystości całego sprzętu. Przepisy sanepidu wymagają także od lokalu zapewnienia odpowiedniej przestrzeni do przechowywania w postaci szafek oraz lodówek z termometrami. Konieczne jest również zastosowanie antypoślizgowych, łatwych do czyszczenia powierzchni.

Co powinno się znaleźć w małej gastronomii?

To, co konkretnie powinno stanowić wyposażenie małej gastronomi, zależy oczywiście od specyfiki danego lokalu. Oprócz standardowego sprzętu, takiego jak lodówki, zmywarka czy meble kuchenne, warto sięgnąć także po inne przybory. Jak wygląda sytuacja w najpopularniejszych typach małej gastronomii? Przekonajmy się!

Food truck

W food trucku wszystkie urządzenia powinny być przede wszystkim kompaktowe, aby nie utrudniały poruszania się. W zależności od tego, jakie potrawy oferuje tego typu mała gastronomia, przydatne będą różnego typu wielofunkcyjne urządzenia: miksery, roboty czy piecyki. Warto wyposażyć się w atrakcyjne dozowniki na serwetki, słomki lub sztućce jednorazowe, które można wyeksponować na ladzie food trucka.

Mała kawiarnia

W wyposażeniu małej kawiarni najważniejszym punktem jest oczywiście ekspres do kawy, który pozwala na przygotowywanie napoju. Przydatne będą również akcesoria do przechowywania ziaren oraz stojaki, które wyeksponują różnorodne syropy do kaw czy stylowe kubki na wynos z lokalu. Ciastka serwowane do napojów najlepiej z kolei zaprezentować w lodówkach i w witrynach.

Kebab

W przypadku punktów, które specjalizują się w przygotowaniu kebabów, najważniejszy jest wysokiej jakości grill do mięsa, dzięki któremu będzie ono miało odpowiedni smak. Niezwykle istotne są również noże do kebaba. Tylko jeśli będą one wystarczająco ostre i przybiorą właściwy kształt, poradzą sobie z tego typu daniem mięsnym. Warto zwrócić uwagę także na to, by miały antypoślizgową i poręczną rękojeść, która będzie stabilna.

Budka z fast foodem

Wyposażenie małej gastronomii, która skupia się na szybkich przekąskach, powinno składać się z grilla i frytkownicy wysokiej jakości, które umożliwiają szybkie przygotowanie hamburgerów, hot dogów i frytek. Warto także zadbać o pojemniki na sosy, dodatki i sztućce, które będą mogły służyć za dekorację. W każdym lokalu powinny także znaleźć się tablice z menu i najważniejszymi informacjami.

Wysoka jakość sprzętu to usługi na najwyższym poziomie

Wyposażenie małej gastronomii powinno spełniać te same wysokie standardy, co sprzęt stosowany w dużych restauracjach. Pozwala to zachować wysoki poziom usług oraz profesjonalną obsługę klientów. Dobry sprzęt wpłynie także pozytywnie na jakość pracy osób, które przyrządzają posiłki w punkcie gastronomicznym. Miejscem, w którym warto zaopatrzyć małą gastronomię, bez wątpienia jest sklep Wamma.

Oceń