Together Magazyn » Art. zewnętrzny » Garnki – to w czym gotujesz ma znaczenie
piękny garnek

Garnki – to w czym gotujesz ma znaczenie

W telewizji, w prasie i w internecie wiele uwagi poświęca się zdrowemu odżywianiu, kupowaniu dobrych produktów spożywczych i dbaniu o prawidłowy czas ich spożywania. Niewiele natomiast mówi się o tym, w czym najlepiej gotować i jakich garnków do tego używać – a ma to ogromne znaczenie jeśli chodzi o jakość, smak i wygląd posiłków. Dlatego też w poniższym artykule obszernie zostanie omówiony temat garnków. Na jakie warto postawić w swojej kuchni? Zapraszam poniżej.

1. Garnki

Większość z nas, na co dzień gotuje w garnkach ze stali nierdzewnej. Wielu producentów prześciga się między sobą w wymyślaniu wzorów, kolorów tych rodzajów garnków. Można je kupić praktycznie w każdym rozmiarze oraz w większości przypadków – dostępne są w bardzo praktycznych kompletach. Ponadto, takie garnki charakteryzują się dość dobrą ceną. Za komplet trzech garnków wykonanych ze stali nierdzewnej od dobrego producenta zapłacimy od 150 do 300 zł. Kolejne, dość często spotykane garnki w naszych kuchniach – to garnki aluminiowe. Ich zaletą jest fakt, że szybką się podgrzewają dzięki specjalnym powłokom, które posiadają. Te garnki do gotowania są bardzo bezpieczne. Potrawy z nich są zdrowe i soczyste. Za porządny komplet tego typu garnków trzeba zapłacić od 500 zł wzwyż. Niespotykane obecnie w kuchniach – garnki żeliwne to spora konkurencja dla poprzednich modeli. Te garnki są bardzo mocne, trwałe i solidne. W kuchniach naszych babć przetrwały nawet 20 lat – ciągle wyglądając i sprawując się nienagannie. Idealnie nadają się do przygotowywania w nich potraw duszonych, bigosów, gulaszy oraz wielu dań z kuchni węgierskiej.

2. Garnki indukcja

Wspomniane wcześniej modele garnków można kupić do każdej kuchenki: gazowej, elektrycznej, indukcyjnej. Ta ostatnia kuchenka jest bardzo popularna obecnie i w wielu nowych domach i mieszkaniach stosowana. Do kuchenki indukcyjnej muszą być jednak stosowane specjalne garnki – inne po prostu nie będą na niej działać. Takie garnki indukcyjne posiadają specjalne oznaczenie – jest to obrazek ze sprężynką, odwróconą, poziomą spiralą. Takie garnki sprawiają, że potrawy w nich gotowane są dużo smaczniejsze i soczystsze. Samo gotowanie jest także krótsze niż np. na kuchence gazowej.

3. Garnki do gotowania na parze

Wszyscy fani zdrowej i beztłuszczowej kuchni powinni koniecznie zaopatrzyć się w ten model garnków. Garnki do gotowania na parze są dużo droższe, jednak ta inwestycja znacznie się opłaca. Bez problemu gotuje się na nich warzywa, mięso, rybę, ziemniaczki oraz dania jednogarnkowe. Cały proces gotowania odbywa się za pomocą gorącej pary (nie trzeba dodawać do nich tłuszczu). Garnki do gotowania na parze można kupić praktycznie do każdej kuchenki. Wiedzieć jednak należy, iż proces dotowania w nich jest znacznie dłuższy niż w przypadku gotowania na kuchence indukcyjnej. Takie gotowanie poleca się szczególnie osobom mającym problemy z żołądkiem, idealne jest dla osób będących na różnych dietach oraz tych, co chcą odżywiać się bardzo zdrowo i lekko.

5/5 – (5 głosów)