Together Magazyn » Aktualności » Fish & chips i Micha wołowa od Całego Gawła
potrawa z wołowiny cały gaweł

Fish & chips i Micha wołowa od Całego Gawła

Micha wołowa

potrawa z wołowiny cały gaweł
Składniki:

  • 200g mielonego mięsa wołowego
  • 100g ryżu
  • szalotka marynowana (3 części wody, 2 części octu winnego, 1 część cukru)
  • kalarepa marynowana (3 części wody, 2 części octu winnego, 1 część cukru)
  • 4 pomidorki cherry
  • avocado
  • czosnek
  • mleko kokosowe
  • sok z limonki
  • imbir mielony
  • przyprawa curry
  • świeża kolendra
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i imbirem mielonym. Formujemy z masy kule i następnie pieczemy w piekarniku.
2. Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry.
3. Przygotowujemy pastę avocado, mieszając dokładnie rozgniecione avocado, czosnek, mleko kokosowe, sól, pieprz i sok z limonki
4. Wykładamy ryż do michy, następnie układamy kolejno marynowaną szalotkę i kalarepę, pomidorki cherry, świeżą kolendrę, kule wołowe i w osobnych naczyniach sos sojowy i pastę avocado.

Fish & chips


Składniki:

  • 180g filetu z dorsza
  • 100g kiszonej kapusty
  • 1 mała biała cebula
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • 100g majonezu
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku
  • sok z połowy limonki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki piwa jasnego
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 żółtka jaj
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • frytki

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto, mieszając mąkę z piwem, wodą gazowaną, żółtkami jajek, solą i pieprzem. Po uzyskaniu gęstej, jednolitej masy, maczamy w niej dorsza i smażymy go w głębokim tłuszczu przez około 7-10 minut.
2. Kiszoną kapustę szatkujemy i mieszamy z cebulą pokrojoną w małą kosteczkę, łyżeczką koperku, łyżką oliwy oraz solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy sos limonkowy poprzez dokładne wymieszanie majonezu ze szczypiorkiem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
4. Frytki przygotowujemy wg uznania.
5. Fish & chips podajemy z surówką z kiszonej kapusty i sosem limonkowym.

Oceń