Micha wołowa
Składniki:
- 200g mielonego mięsa wołowego
- 100g ryżu
- szalotka marynowana (3 części wody, 2 części octu winnego, 1 część cukru)
- kalarepa marynowana (3 części wody, 2 części octu winnego, 1 część cukru)
- 4 pomidorki cherry
- avocado
- czosnek
- mleko kokosowe
- sok z limonki
- imbir mielony
- przyprawa curry
- świeża kolendra
- sos sojowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i imbirem mielonym. Formujemy z masy kule i następnie pieczemy w piekarniku.
2. Ryż gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry.
3. Przygotowujemy pastę avocado, mieszając dokładnie rozgniecione avocado, czosnek, mleko kokosowe, sól, pieprz i sok z limonki
4. Wykładamy ryż do michy, następnie układamy kolejno marynowaną szalotkę i kalarepę, pomidorki cherry, świeżą kolendrę, kule wołowe i w osobnych naczyniach sos sojowy i pastę avocado.
Fish & chips
Składniki:
- 180g filetu z dorsza
- 100g kiszonej kapusty
- 1 mała biała cebula
- 1 łyżeczka siekanego koperku
- 100g majonezu
- 1 łyżeczka siekanego szczypiorku
- sok z połowy limonki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki piwa jasnego
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 2 żółtka jaj
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- frytki
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy ciasto, mieszając mąkę z piwem, wodą gazowaną, żółtkami jajek, solą i pieprzem. Po uzyskaniu gęstej, jednolitej masy, maczamy w niej dorsza i smażymy go w głębokim tłuszczu przez około 7-10 minut.
2. Kiszoną kapustę szatkujemy i mieszamy z cebulą pokrojoną w małą kosteczkę, łyżeczką koperku, łyżką oliwy oraz solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy sos limonkowy poprzez dokładne wymieszanie majonezu ze szczypiorkiem, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
4. Frytki przygotowujemy wg uznania.
5. Fish & chips podajemy z surówką z kiszonej kapusty i sosem limonkowym.