Nadszedł maj, a wraz z nim ukochany sezon Polaków – sezon na grilla. W końcu możemy spotkać się z rodziną i przyjaciółmi i zjeść kiełbaskę, karkówkę i zagryźć ją kromką przypieczonego chleba. Niestety, tradycyjne grillowanie nie jest najlepszym pomysłem, jeśli chcemy stracić na wadze. Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować z tej przyjemności! Przedstawiamy najlepsze pomysły na „odchudzenie” grilla.
Znajdź alternatywę dla tłustych mięs
Jeżeli się odchudzamy, to nie musimy całkowicie rezygnować z mięsa z grilla. Oczywiście, kiełbaska z grilla czy karkówka są bardzo tłuste, ale przecież to nie jedyne opcje mięsne. W ten sposób możemy przygotować też na przykład pierś z kurczaka, indyka, steka, które są bardzo bogate w białko albo chudsze kawałki wieprzowiny.
Dobrą alternatywą dla mięs będą też ryby. Odpowiednio przyprawiony pstrąg albo łosoś z grilla podany z masełkiem czosnkowym może być nawet smaczniejszy niż zwykła kiełbaska, więc nie zamykajmy się na inne opcje.
Zrównoważ posiłek za pomocą warzyw
Oczywiście nie samym mięsem człowiek żyje. Podczas diety ważne jest, aby na talerzu znalazło się też dużo warzyw. Możemy wcześniej przygotować sałatki na grilla: zwyczajną sałatę z pomidorami, ogórkiem, kukurydzą i vinegretem albo surówkę z białej kapusty z kukurydzą i koperkiem. Opcji jest mnóstwo, dlatego warto przygotować kilka alternatyw dla każdego.
Możemy też oczywiście zgrillować warzywa. Cukinia, papryka, bakłażan, a nawet kapusta czy pomidory – większość warzyw nadaje się do grillowania, możemy więc znaleźć swój ulubiony sposób na ich przygotowanie. Często taka opcja idealnie zastąpi nam mięso.
Nie zapychaj się chlebem
Grill oznacza zazwyczaj pieczywo tostowe albo białe bułki. Często właśnie one powodują, że tyjemy przez grilla, a dodatkowo czujemy się wzdęci przez dużą ilość glutenu. Dlatego w miarę możliwości zrezygnujmy z pieczywa i sięgnijmy po więcej warzyw. Jeżeli nie wyobrażamy sobie grilla bez chleba, wybierajmy opcje pełnoziarniste.
Ostrożnie z dodatkami
Zazwyczaj myśląc o kaloriach, nie bierzemy w ogóle pod uwagę dodatków do grilla: ketchupu, majonezu, sosu BBQ czy musztardy. A przecież w łyżce ketchupu może być aż 100 kalorii. Jeżeli maczamy w nim każdy kęs kiełbaski, w ciągu jednego wieczora możemy spożyć aż 300 kalorii z samego ketchupu. Dlatego sięgajmy po nie ostrożnie albo kupmy dietetyczne wersje popularnych grillowych dodatków.
Ponieważ mamy teraz sezon na grilla, to nie powinniśmy mieć problemu ze znalezieniem takich dodatków. Znajdziemy je często w popularnych dyskontach: posiada je na przykład gazetka Dino. Ta ważna od jutra na pewno będzie mieć szeroką ofertę produktów na grilla.
Zrezygnuj z alkoholu
Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez piwa. Niestety, jest to bardzo kaloryczny napój. Dlatego jeżeli podczas grilla chcemy uważać na kalorie, ograniczmy się do innych napojów: piw bezalkoholowych, które mają mniej kalorii, wina, albo popularnych obecnie alternatyw jak Bear Mate czy Club-Mate.
Nasze ulubione przepisy na grilla
Dietetyczny grill wcale nie musi być nudny – oto nasze propozycje!
Stek z sałatką z kukurydzy
Na początek opcja dla osób, które nie chcą rezygnować z mięsa i zależy im na odpowiedniej ilości białka w posiłku. Klasyczny stek wołowy wystarczy przyprawić solą i pieprzem i pozwolić, żeby dym wydobył z niego pełnię smaku. Do tego możemy zrobić sałatkę w stylu meksykańskim z grillowaną kukurydzą, awokado, salsą, kolendrą i sosem z limonki.
Glazurowany łosoś z sałatką z octem balsamicznym
Chociaż grillowanie ryby może nas przerażać, jest to bardzo proste – wystarczy ją odpowiednio wcześnie zamarynować. Wybierz łososia ze skórką, tak aby nie przywierał do grilla (można wykorzystać też folię aluminiową).
Do łososia można dodać sałatkę z rukolą, truskawkami i octem balsamicznym – zaufajcie nam, jest to obłędne połączenie.
Grillowane szaszłyki warzywne
Do zrobienia tych szaszłyków możesz wykorzystać warzywa, które akurat masz w lodówce: paprykę, cukinię, bakłażana, pieczarki, cebulę. Pomiędzy warzywa możemy dodać też kawałki mięsa, ryby albo tofu. Grill nada warzywom niepowtarzalny smak, a do tego zachowają one swoje wartości odżywcze.
Dietetyczne burgery
Na grillu możemy też oczywiście bez problemu przygotować dietetyczne kotlety do burgerów. Mogą być one zrobione z mięsa z indyka i cukinii, sera halloumi, wołowiny albo mieszanki warzywnej imitującej mięso. Do tego pieczywo pełnoziarniste i sałatka i mamy pyszną i dietetyczną potrawę z grilla.
Oczywiście to tylko niektóre z dosłownie setek pomysłów na dietetyczne szaszłyki, mięsa, warzywa i burgery z grilla. Dzięki nim dalej możesz cieszyć się spotkaniami ze znajomymi i nie musisz się martwić o kalorie.