Zakwaszenie organizmu, to stan do którego dochodzi na skutek zburzonej równowagi kwasowo – zasadowej. Odczyn pH krwi powinien być mniej więcej stały i wynosić od 7,35 do 7,45. Aby utrzymać taki poziom, organizm angażuje głownie układ hormonalny, krążeniowy i pokarmowy. Pewna ilość kwasów w organizmie jest jak najbardziej bezpieczna, w końcu jest gwarancją bezpiecznego i prawidłowego funkcjonowania wielu narządów.

Jednak nadmiar kwasów w tkance może się przyczynić do rozwoju wielu schorzeń. Poziom kwasu regulowany jest dostarczanymi z pożywieniem minerałami. Gdy minerałów jest niewystarczająca ilość, a dodatkowo zjadane produkty są typu kwasowego, następuje zwiększenie związków kwasowych w całym organizmie. Ten nadmiar nazywamy jego zakwaszeniem.

Skuteczną metodę na odkwaszenie organizmu możesz znaleźć m.in. tutaj: https://suplementypro.pl/odkwaszanie-organizmu/

Nie tylko zła dieta jest powodem zakwaszenia organizmu.

Spożywane przez nas produkty mają odczyn kwasowy lub zasadowy. Przeważnie nasza dieta to produkty wysoko przetworzone, sporo mięsa, nabiału i różnych zbóż. Nie unikamy też tłuszczu i słodyczy. Jednocześnie ciągle jeszcze jemy zbyt mało owoców i warzyw. Jednak na zakwaszenie organizmu wpływa nie tylko niewłaściwa dieta. Spory wpływ na stan równowagi kwasowo – zasadowej ma również stan zanieczyszczenia środowiska. Niezwykle istotna jest również kondycja poszczególnych narządów człowieka. Jednak jest coś, co w dużej mierze wpływa na zakwaszenie organizmu. To stres, pośpiech, brak dostatecznej ilości snu i mała aktywność fizyczna.

Jakie są objawy zakwaszenia?

Organizm wysyła sygnały świadczące o nadmiernym zakwaszeniu, jednak na ogół, zwłaszcza na początku, mogą być one mylone z innymi schorzeniami a głownie z codziennym zmęczeniem. Wszystkie objawy świadczą o jednym z trzech stopni zakwaszenie organizmu.

  • Pierwszy stopień – Na tym etapie mogą występować bóle głowy, problemy skórne, uporczywa zgaga, problemy z potencją i cięższy przebieg zespołu napięcia przedmiesiączkowego, uogólnione bóle mięśni, nadmiar wydzieliny w górnych drogach oddechowych, problemy krążeniowe, niesmak w ustach, stałe uczucie senności i zmęczenia oraz naprzemiennie biegunki z zaparciami.
  • Drugi stopień – Objawy są już bardziej wyraziste, ale nadal mogą sugerować inne choroby. To przede wszystkim najróżniejsze stany zapalne, obrzęki, częste infekcje kataralne i grypowe, endometrioza, niepłodność, bezsenność, częste ataki migreny, podatność na infekcje grzybicze, alergie czy astma. Podczas drugiego stopnia zakwaszenia może również wystąpić ogólny spadek intelektualnej formy – pogarsza się koncentracja i zdolność zapamiętywania. Jednym z charakterystycznych objawów drugiego stopnia zakwaszenia jest tak zwany zespół metaboliczny. Objawia się on otyłością i podwyższonym poziomem złego cholesterolu i insulinoopornością.
  • Trzeci stopień – Ten stan zaczyna objawiać się konkretnymi chorobami. Pojawiają się one u osób, które zlekceważą wcześniejsze, bardziej subtelne sygnały ze strony swojego organizmu i w dalszym ciągu nie zmieniają swojego stylu życia. Na tym etapie mogą pojawiać się takie choroby jak: toczeń, nowotwory, choroby autoimmunologiczne, gruźlica czy stwardnienie rozsiane.

Jak zbadać poziom zakwaszenia organizmu?

W celu określenia poziomu zakwaszenia, można zbadać krew lub mocz. Krew poddaje się badaniu gazometrycznemu, natomiast w moczu bada się ilość jonów wodorowych. Większa ich ilość świadczy o zakwaszeniu. Istnieją również testy badające zakwaszenie, które można nabyć w aptece. Test przeprowadza się zanurzając papierek lakmusowy w porannym moczu. Najlepiej robić to kilka dni z rzędu. Papierek po zanurzeniu zabarwia się i wtedy porównuje się jego barwę z paletą, która jest w zestawie.

Jak odkwasić organizm?

W aptekach jest sporo specyfików, które odkwaszają, jednak jest to rozwiązanie na krótką metę, albowiem stałe ich zażywanie w konsekwencji paradoksalnie prowadzi właśnie do większego zakwaszenia. Można również stosować tak zwany Proszek zasadowy. Jest to mieszanina substancji mineralnych, pierwiastków śladowych i witamin. Spożywany z pokarmem, poprawia perystaltykę jelit, łagodzi objawy zgagi, dodaje energii i oczyszcza organizm.

Najlepszą jednak metodą jest stosowanie diety alkalicznej. Odkwaszanie organizmu najlepiej zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Przede wszystkim trzeba zwiększyć ilość warzyw i owoców. Niektórzy dietetycy sugerują, że ilościowo powinny stanowić 80% wszystkich produktów żywnościowych. Poleca się też jeść je w miarę możliwości w postaci surowej. Silne właściwości odkwaszające mają takie warzywa jak: brokuły, buraki, marchew, szpinak, dynia, bakłażan, cukinia oraz seler. Jeśli chodzi o owoce, to wskazane są: banany, owoce cytrusowe, awokado i kiwi. Odkwaszają również owoce sezonowe: truskawki, maliny i arbuzy. Trzeba za to unikać żurawiny i borówek.

W diecie zasadowej powinny być obecne również oleje roślinne, sery twarogowe i żółte, kefiry i jogurty, migdały, orzechy i pestki dyni. Jeśli chodzi o kasze, to jaglaną jest tą zalecaną.

Nie tylko dieta.

Zbawienny wpływ na poziom zakwaszenia organizmu ma codzienny ruch na świeżym powietrzu oraz umiarkowana, regularna gimnastyka. Warto również unikać dużej ilości kawy, alkoholu i papierosów. Dobrze jest też dostarczać organizmowi odpowiedniej dawki snu. Trzeba również unikać stresu, chociaż nie zawsze jest to łatwe.

Czym jest nadmierne zakwaszenie organizmu
5 (100%) 5 votes

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany