Przepisy od Cały Gaweł
Burger Kaszubski
Składniki:
- 200g mielonego karku wołowego
- ser żółty
- sałata
- pomidor
- ogórek kiszony
- bułka wg upodobań
- 3 buraki
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy dijon
Przygotowanie:
1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy wg uznania.
2. Buraki ścieramy na tarce z małymi oczkami. Dodajemy przyprawy, jajka, mąkę i dokładnie mieszamy.
3. Z uzyskanej masy formujemy placki i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
4. Majonez mieszamy z musztardą.
5. Bułkę zapiekamy z serem i nakładamy na nią sos, sałatę, wołowinę, placek buraczany, pomidor i ogórek kiszony.
6. Burgera podajemy z frytkami.
Sałatka z halloumi
Składniki:
- 1 główka karbowanej sałaty
- 1 avocado
- 4 pomidorki cherry
- 4 plastry sera halloumi o grubości 1 cm.
- 2 kromki chleba
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól
- pieprz
- 1 żółtko
- 2 szklanki oleju
- szczypta soli
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Składniki do przygotowania sosu aioli muszą mieć temperaturę pokojową. Czosnek rozgniatamy z solą i mieszamy z żółtkiem, następnie powoli wlewamy olej jednocześnie energicznie mieszając do uzyskania konsystencji majonezu.
2. Kromki chleba kroimy w kostkę, dodajemy 0,5 łyżeczki ziół, dodajemy sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Pieczemy do uzyskania chrupiących grzanek.
3. Ser halloumi grillujemy z dodatkiem odrobiny oliwy przez około 2 min. z każdej strony.
4. Na talerzu wykładamy umytą i wysuszoną sałatę, dodajemy pokrojone pomidorki cherry, pokrojone avocado, grzanki ziołowe i grillowane halloumi. Sałatkę podajemy z sosem aioli.
Patron artykułu:
https://severin.sklep.pl/frytkownice/frytkownica-beztuszczowa-severin-fr-2430