Hummus
Składniki:
- 200g ciecierzycy w zalewie
- 0,5 ząbka czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 30g suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka pasty tahini
- sok z połówki limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Ciecierzycę, czosnek, natkę pietruszki i suszone pomidory mielimy w mikserze.
- Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
- Hummus podajemy z surowymi warzywami.
Falafel
Składniki:
- 200g surowej ciecierzycy
- jarmuż
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1łyżeczka imbiru mielonego
- 1łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/3 posiekanej papryczki chili
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki pasty tahini
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Surową ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie. Następnie mielimy ją dokładnie 2 razy.
- Do zmielonej masy dodajemy kumin, imbir, sól, pieprz, papryczkę chili i łyżkę oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie formujemy równe kule i smażymy je na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
- W międzyczasie myjemy dokładnie jarmuż, oddzielamy liście od twardej łodygi, doprawiamy je solą i słodką papryką, po czym pieczemy przez około 5 minut w 180°.
- Przygotowujemy sos tahini poprzez dokładne zmieszanie pasty tahini z miodem, jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny i pomarańczy.