Together Magazyn » Więcej » Kuchnia » Smaczne przepisy od Cały Gaweł

Smaczne przepisy od Cały Gaweł

 

Hummus

hummus cały gaweł

Składniki:

  • 200g ciecierzycy w zalewie
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 30g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • sok z połówki limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę, czosnek, natkę pietruszki i suszone pomidory mielimy w mikserze.
  2. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Hummus podajemy z surowymi warzywami.

Falafel

Składniki:

  • 200g surowej ciecierzycy
  • jarmuż
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1łyżeczka imbiru mielonego
  • 1łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/3 posiekanej papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Surową ciecierzycę moczymy przez całą noc w wodzie. Następnie mielimy ją dokładnie 2 razy.
  2. Do zmielonej masy dodajemy kumin, imbir, sól, pieprz, papryczkę chili i łyżkę oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Następnie formujemy równe kule i smażymy je na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  4. W międzyczasie myjemy dokładnie jarmuż, oddzielamy liście od twardej łodygi, doprawiamy je solą i słodką papryką, po czym pieczemy przez około 5 minut w 180°.
  5. Przygotowujemy sos tahini poprzez dokładne zmieszanie pasty tahini z miodem, jogurtem naturalnym oraz sokiem z cytryny i pomarańczy.
5/5 – (1 głosów)