Makaron ze szczawiowym pesto

Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu – cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej. My mamy dla Was coś oryginalnego. Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron penne – 250 g

  • Szczaw – 1 pęczek

  • Orzeszki piniowe – ¼ kubka

  • Natka pietruszki – ½ pęczka

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Oliwa – 50 ml

  • Sól, pieprz

Przygotowanie:pasta with pesto sause

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.

Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Twój e-mail nie zostanie opublikowany